Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


DE PEN

AFLEVERING 20: RAMON TROMP

Mijn naam is Ramon Tromp 39 jaar jong. Op dit moment ben ik werkzaam als IBT-docent bij de Koninklijke Marechaussee in Den Haag en als 2e teamleider bij de trainersgroep HRB (Hoge Risico Beveiliging). Enige tijd geleden ben ik benaderd door mijn oude collega en mijn buddy van onze KMS opleiding: Joyce Zappeij. Of ik het leuk zou vinden om wat over mijzelf en over onze periode als LO&Sportinstructeur bij de KL te schrijven.
Dat leek mij een leuk idee.


Na mijn CIOS opleiding in Sittard te hebben afgerond, ben ik mijzelf gaan oriënteren voor een leuke baan. Ik hoorde van iemand dat Defensie een goede werkgever was, omdat daar alles goed geregeld is, zoals pensioenopbouw, etc...

Na alle testen te hebben gehaald in Amsterdam, was ik aangenomen om deel te nemen aan de KMS opleiding te Weert in 1999.
Na de opleiding voor LO&Sportinstructeur te hebben afgerond in Amersfoort, ben ik geplaatst op de van Brederode Lunetten kazerne in Vught. Ik heb daar erg veel geleerd op het gebied van sportlessen verzorgen, maar ook in het organiseren van sportevenementen.

Omdat ik destijds ook aan Jiu-Jitsu deed, heb ik mijzelf ook aangemeld voor de opleiding MZV instructeur. Dit heb ik 5 jaar met veel plezier gegeven bij de KL in Veldhoven, Strijpse Kampen te Oirschot.
Tot het moment dat ik een oude vriend van mij tegen kwam, die stage liep in Oirschot voor zijn HALO opleiding (Haagse Academische Lichamelijke Opvoeding). Hij vroeg aan mij of ik wel eens gehoord had van Krav Maga? Ik keek hem verbaasd aan! en ik vroeg “Krav Ma watte?''


Waarop hij hard moest lachen en mij vertelde dat Krav Maga een Israëlisch zelfverdediging systeem was zonder regels.

Nooit van gehoord, zei ik!
Nadat hij mij een aantal technieken liet zien, was ik meteen verkocht aan dit systeem. Mede ook omdat ik al judo, jiujitsu (zwarte band), kick boksen, whu-shu en MZV deed en al geruime tijd aan de deur stond als portier.

Waarom ik meteen overtuigd was van Krav Maga, was omdat het zeer eenvoudig en makkelijk aan te leren is. En alle technieken zijn gebaseerd op de natuurlijke reflexen van de mens.
En het is ook geen vechtsport, omdat je geen regels hebt.
Alles is toegestaan om te overleven op straat.
Trappen naar het kruis is toegestaan, terwijl dit bij heel veel vechtsporten niet mag.

Ik ben toen, nu bijna 15 jaar geleden, begonnen met Krav Maga. Het betekent trouwens; Krav (contact) Maga (combat). Krav Maga is ontwikkeld door IMI-Lichtenveld.
Het is ontstaan in het legen bij de IDF (Israeli Defense Force). In 1998 is de grondlegger van Krav Maga IMI - Lichtenveld helaas overleden.


Zijn rechterhand en zijn beste leerling was Eyal Yanilov, hij heeft het stokje overgenomen van Imi Lichtenveld. Hij heeft destijds ook de hoogte rank de diploma of excellentie gekregen van IMI - Lichtenveld.

Master level 3, ook wel Expert level 8!
Niemand in de wereld heeft dezelfde level als Eyal Yanilov.

Op dit moment heb ik een eigen Krav Maga bedrijf genaamd KMT (Krav Maga Tromp). Wij verzorgen op 5 locaties rondom Rotterdam de Krav Maga lessen.
Drie jaar geleden mocht ik na ruim 11 jaar hard werken en veel trainen mijn Expert level 1 diploma in ontvangst nemen van Eyal Yanilov in Israël.
Volgend jaar probeer ik Expert level 3 te halen in Israël.

Wij werken niet met banden maar met Paths.

P1 t/mP5 level (Practitioner level)
G1 t/m G5 level (Graduate level)

E1 t/m E5 level (Expert level)
M1 t/m M3 level (Master level)

De Expert level examens kun je alleen maar in Israël halen.


Zelf heb ik Krav Maga les geven aan de BSB (Brigade Speciale Beveiliging opdrachten) van de Koninklijke Marechaussee. Met name voor de Airmarshall opleiding, zowel in Duitsland als in Nederland. Airmarshalls zijn mensen van de speciale anti-terreur eenheden die aanslagen in de vliegtuigen proberen te voorkomen.
Mijn taak tijdens deze opleiding was om deze mannen te leren vechten in een kleine ruimte en de terrorist uit te schakelen.

Daarnaast heb ik ook een seminar gegeven aan Proseco, de (persoons)beveiliging van Heineken. Proseco is opgericht na de ontvoering van Mr. F. Heineken.
Ook heb ik een aantal jaren geleden een Krav Maga seminar geven bij het Korps Commando Troepen in Roosendaal.
Op dit moment ben ik bezig om de trainingen en lessen te schrijven voor de HRB binnen de Marechaussee.


Binnen Krav Maga heb je ook verschillende sectoren waarin je instructeur kan worden.

Zo heb ik de volgende instructeurs opleiding behaald in:

-       Military Krav Maga instructor
-      
V.I.P. Krav Maga instructor
-      
Law Enforcement Krav Maga instructor
-      
Woman Krav Maga instructor
-      
Civilian Krav Maga instructeur

En volgens mij hebben ze bij de KL ook een aantal technieken van Krav Maga toegepast bij de ontwikkelingen van het nieuwe MZV programma?

Al met al, als ik zo terug kijk naar mijn basisopleiding die toen begonnen was bij de KL, heb ik veel geleerd en pas ik sommige dingen nog steeds toe in mijn dagelijkse werkzaamheden bij de Koninklijke Marechaussee.


De volgende Pen gaat naar Herbert Meijles, waarmee ik ook op de KMS heb gezeten. Hij zal gaan schrijven over zijn KL-periode en over zijn huidige functie bij het CIOS.

Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.