Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


DE PEN

AFLEVERING 15: LINO OTTENHOF

De schrijfopdracht van Jan-Piet Bosma luidde: Lino, je torso en indrukwekkend zware gewichten die je vroeger in de fitness van de Bernhardkazerne weg drukte, zeggen beide hetzelfde: jij bent een krachtmens. Toch doe je dit jaar aan heel veel (zware) duursportevenementen mee. Wat is er met je gebeurt??”

Krachttraining is al heel lang mijn basis en zal dat altijd blijven maar er is inderdaad wel wat veranderd.
Ik ben van huis uit absoluut geen duursporter maar een sprinter. Toen ik in 1997 begon als LO/Sportinstructeur was ik zelfs nog lid van de Nederlandse selectie 2 en 4-mans bobslee. In de bobsport wordt voornamelijk op sprint, kracht en timing getraind en dan wel in teamverband.


Daarvoor was ik als tiener ook al lid van de gewestelijke selectie langebaanschaatsen (oost) en was de 1500 meter toch echt 500 meter te lang, maar we deden in de training in de opbouw wel veel duurwerk zoals wielrennen.

In mijn werk als LO/Sportinstructeur heb ik mij meer moeten toeleggen op de duursport en ben ik meer allround geworden, al had ik al een goede basis gekregen op de Academie Lichamelijke Opvoeding. 

Crosslopen, Terreinwerk, Survivalruns en Parcours Militair begon ik leuker te vinden doordat het afwisselend is. Ik heb wel behoorlijk moeten afzien om die felbegeerde rode baret te halen door het vele touwwerk, waar ik met mijn zware lichaamsgewicht toch redelijk in het nadeel was.

Toen ik in 2004 defensie verliet met een loodzware rugzak vol ervaring (waar ik nog steeds heel trots op ben en veel gebruik van maak),  ging mijn carrière van jeugdhulpverlening naar het onderwijs en uiteindelijk het ondernemerschap.

Op dit moment ben ik 10 jaar zelfstandig personal trainer en sinds 3 jaar eigenaar van Powercoach Studio (www.powercoachstudio.com), een personal training studio in Amsterdam-Zuid waar we inmiddels met 12 trainer/ coaches werken. Deze zomer wordt de tweede studio geopend, ook in Amsterdam-Zuid.

Zelf heb ik natuurlijk alle middelen tot mijn beschikking, net als vroeger op de sportgroep. De basis is zelfstandig kracht- en conditietraining en de sportieve uitdagingen en doelstellingen ga ik graag samen met mijn trainers en klanten aan, zoals deelname aan Obstacle-runs, runs en sprint triathlons. Gewichtheffen en soms crossfit of boksen doordeweeks, hardlopen, wielrennen en sinds kort weer mountainbiken in het weekend.

Nieuw voor mij dit jaar in mijn doelstellingen zijn een wielerklassieker en een Olympische triathlon. De ‘Alternatieve’ (Amstel Gold) reed ik onlangs in Limburg/België en klimmen op de racefiets is geen sport voor zwaargewichten maar ik breng het er redelijk vanaf. Ik moet nu echt gaan beginnen met baantjes trekken (ook in buitenwater) en intensief duurlopen, want 26 juni start ik in de ICAN Olympische triathlon.

Waarom ik het leuk vind? Het is de afwisseling, fysiek diepgaan, avontuur, jezelf tegenkomen, grenzen verleggen, samenwerking, broederschap en ervaringen opdoen. Eens een sportinstructeur, altijd een sportinstructeur!

Lino Ottenhof (Sgt1 b.d.)
1998-2001 LO/Sportgroep Bernhard kazerne Amersfoort

2001-2004 LO/Sportgroep JWF kazerne Assen

Ik wil de pen graag doorgeven aan mijn KMS buddy en lichtinggenoot Patrick van Kampen (oud LO/Sportinstructeur) en nu docent op een school in Apeldoorn, geloof ik. De vraag is hoe hij het voor elkaar heeft gekregen om zo fanatiek de mountainbikesport te bedrijven en waar hij toch de tijd vandaan haalt daarvoor.

Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.