Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


DE PEN

AFLEVERING 7:
ANTHONY DE MIRANDA

Ruud, bedankt voor "de Pen" en voor het mooie onderwerp: de BASS!

Ja … wie kent Marcus Miller nou niet??? De bekendheid en status die Elvis Presley, the Beatles, Michael Jackson en U2 hebben voor velen van ons, heeft Marcus Miller voor mij. 

De elektrische basgitaar is nog een vrij jong instrument die ontwikkeld is in 1951. Daarvoor werden de lage tonen gespeeld op een contrabas, een groot en zwaar strijkinstrument die zijn oorsprong kent in de klassieke muziek. De behoefte aan een lichter en handzamer instrument was groot en de eerste poging om een elektrische basgitaar te maken was in de jaren '30, zonder succes. Pas toen de rock en popmuziek opkwamen, werd er een nieuwe poging ondernomen door Leo Fender en dat was meteen een groot succes. 

Ik heb altijd twee grote passies gehad: sport en muziek. Van de sport heb ik mijn beroep kunnen maken. Maar dat ik in de sport werkzaam zou zijn, was in mijn jeugdjaren nog niet geheel duidelijk, want ik zag mezelf wel in die donkere, rokerige cafe's op een contrabass de jazz spelen.

De muzikaliteit zit in de familie. Mijn vader is gepensioneerd gitaarleraar en mijn broer is beroepsmuzikant.

Ik ben begonnen met gitaarspelen, want ik was een grote fan van Santana en probeerde alles van hem na te spelen. Wat ik niet kon spelen of niet begreep kon ik aan mijn vader vragen. De ideale leeromgeving. Op mijn 17e nam mijn vader mij mee met de schoolconcerten die hij met zijn band gaf. Hij gaf mij een basgitaar, want die ontbrak in zijn band en leerde mij wat ik moest spelen. Ik bleek veel gevoel voor ritme te hebben en was ook erg ritme 'vast'. Een belangrijke eigenschap voor een bassist. Zo heb ik een jaar lang door het hele land getoerd.

Tijdens en na mijn CIOS periode heb ik veel op bruiloften, bedrijfsfeesten, schoolfeesten, enz. gespeeld. Dat was soms moeilijk te combineren met studie en voetballen op een redelijk hoog niveau (hoofdklasse, 1e klasse). Toen later 'huisje, boompje en kinderen' in het leven kwamen, moest ik een keuze maken. Ik heb toen 12 jaar lang geen muziek gemaakt.

Gelukkig is er weer tijd en ruimte voor muziek in mijn leven gekomen en ben ik weer volop actief bezig als bassist in diverse bands. Sommige, de wat oudere collega's, kunnen zich misschien nog wel het eenmalig optreden van de LO/Sport band herinneren in de Kabouterhut tijdens de 2e DVD in 2005. Was erg leuk! 


Graag geef ik “de Pen” door aan mijn collega Hennie Kennis. Sinds kort weet ik iets van zijn hobby ‘Airbrushen’.

Publicatiedatum: mei 2015

Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.