Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


DE PEN

AFLEVERING 6: RUUD LENFERINK


De Pen.

Een leven lang leren, maar just enough!

  

Ik heb “de Pen”  door Jan Alexander Heins toegespeeld gekregen via een smakelijk 4 gangen diner. Ik ben niet zo’n begenadigd schrijver dus dat huzarenstukje herhalen gaat mij niet lukken.  Ik ben gevraagd om wat te schrijven over mijn rol bij de Atletiekunie.

Al ruim 25 jaar ben ik op de een of andere manier betrokken bij de atletieksport. In de jaren ‘90 stond ik minimaal 4 avonden per week op het veld om trainingen te verzorgen. Ik stond 2 avonden op het atletiekveld bij 2 verschillende verenigingen: AVH in Haaksbergen en ASV in Eibergen. Daarnaast trainde en coachte ik een jeugdteam bij de plaatselijke voetbalvereniging. Deze nevenactiviteiten in combinatie met een volledige baan als sportinstructeur waren wat teveel van het goede. Na mijn opleiding aan de KMS heb ik alleen de activiteiten bij de plaatselijke atletiekvereniging weer opgepakt; 2 avonden in de week een jeugdtraining verzorgen.

Looptrainer

In het midden van de 90’er jaren nam het hardlopen een geweldige vlucht en aangezien er geen recreatieve loopafdeling bij de AVH was, ben ik begonnen met het verzorgen van looptrainingen. Begonnen met enkele vaders van atleten die ik trainde, is de loopafdeling nu uitgegroeid tot ruim 120 lopers die op verschillende avonden in diverse niveaugroepen trainen. Omdat er steeds meer lopers kwamen had de vereniging ook steeds meer gekwalificeerde trainers nodig. Door in de beginjaren zelf regelmatig  “assistenten”  op te leiden, stond er altijd iemand voor de groep die mijn trainingen kon uitvoeren als ik als gevolg van werkzaamheden weer eens in het buitenland was. De belangstelling om als opleider iets te betekenen voor andere mensen werd steeds groter en toen de Atletiekunie rond 2007 hun opleidingen vernieuwden, ben ik eens gaan praten met het Hoofd Opleidingen. Dat gesprek resulteerde in het feit dat ik als opleider aan de slag kon voor de opleiding tot Basis looptrainer 3.

Een nieuwe rol: opleiden in plaats van trainen. Mensen opleiden als trainer door ze te leren leren. Begrippen als metacognitie, just in time and just enough, zelfreflectie en de waarde van feedback krijgen en ontvangen begon ik van een andere kant te bekijken.  Ik maakte kennis met een Elektronische Leer Omgeving (ELO) waardoor ik cursisten en hun praktijkbegeleiders op afstand kon begeleiden. Bijzonder praktisch als je ook nog regelmatig in het buitenland bent, je kunt het leerproces blijven monitoren. Inmiddels heb ik samen met verschillende opleiders meerdere BLT 3 cursussen verzorgd.


Kijkoperatie

Na mijn start als opleider bij de atletiekunie ben ik mij ook verder gaan ontwikkelen als PvB beoordelaar (Proeve van Bekwaamheden niveau BLT3). Ook verzorg ik bijscholingen voor praktijkbegeleiders in de loopsport. Door het volgen van bijscholingen verzorgd door de atletiekunie en de ASK (Academie voor SportKader) blijven de opleiders up-to-date.

Praktisch gezien sta ik nog regelmatig op de baan; ik verzorg de wekelijkse looptrainingen bij de vereniging en de praktijksessies in de cursussen. Momenteel is het verzorgen van een goed voorbeeld even wat lastiger: een paar maanden geleden heb ik een kijkoperatie ondergaan waarin iets meer letsel werd geconstateerd dan ik verwacht had. De voorbeelden haal ik nu uit de groep, het voordeel daarvan is dat ik tijdens de uitvoering aanwijzingen kan geven. Ik ben volop bezig om weer te herstellen zodat ik op termijn de demo’s van de loopscholingsoefeningen weer zelf kan verzorgen.

De laatste jaren zie je dat de civiele opleidingen en de “militaire” opleidingen steeds meer raakvlakken en overeenkomsten gaan vertonen. Dit wordt voor mij momenteel nog eens extra geaccentueerd door de implementatie van de vernieuwde systematiek LO/S en de toepassing van de ECOD leerlijnen (conversie mentor). In de functie op de LOSS word ik me nog meer bewust van de rol als opleider en de invloed die je hebt op anderen. Door op te leiden vorm je de deelnemers, je geeft hen iets blijvends mee. Door al deze ervaringen wordt je zelf ook steeds rijker en completer als persoon. Overigens moet je hier wel voor open staan, als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.  Ik ben voorlopig nog niet uitgeleerd maar wel graag just in time and just enough. Er valt namelijk nog zoveel te genieten in het leven. Je moet blijven lachen!


Marcus Miller

Een van die dingen om van te genieten is muziek. Wel eens gehoord van Marcus Miller? Een bassist van wereldklasse waarvan ik een poos geleden een concert heb bijgewoond.  Ik sprak hier toevallig over met Anthony de Miranda die ook basgitaar speelt. 
Anthony, ik wil jou vragen om ons deelgenoot te maken van jouw passie voor muziek en draag de Pen hierbij aan jou over.

Publicatiedatum: april 2015

Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.