Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


DE PEN

AFLEVERING 4: MICHIEL TWIGT

Train Insane…!!

Ik ben de SMI Michiel Twigt (37), werkzaam als HI 12e Bataljon LMB op de LO/Sportgroep OK. Ik heb ‘de pen’ gekregen van Smi Renate van de Hoek waarbij mij is gevraagd om een stukje te schrijven voor de Zandloper.

Luchtmobiel

Ik ga dagelijks met veel plezier naar mijn werk. Het mooie van LMB is dat we maximaal geïntegreerd zijn in de eenheid. LMB bestaat uit gemotiveerde kerels met een mindset van ‘GAS EROP’ en dat is natuurlijk heerlijk om les aan te geven. Het is eerder regel dan uitzondering dat we mee gaan op oefening. Kwaliteit is voor mij weten en ervaren wat de belasting en belastbaarheid is van operationele acties. Pas dan kun je een effectief opwerktraject creëren richting operationele doelen en weet je waarover je praat. Daarom trainen we, als het past binnen de oefening, vaak ook als infanterist mee tijdens de gevechtsacties.

Trainen

Trainen is mijn grote passie en het opbouwen van droge spiermassa is mijn persoonlijke uitdaging. Kwalitatief trainen bestaat niet alleen uit de training. Het gaat juist om het gehele plaatje: training, voeding, rust en je gevoel (stress).

Het liefst train ik iedere dag. Een normale trainingsweek bestaat uit diverse trainingen, 3x Fitness, 3x crossfit, 2x duurloop, 2x 30min core&abbs en uiteraard nog het dagelijkse lesgeven.

 

Ik heb ervaren dat kort en heel intensief trainen een beter resultaat geeft dan langdurig trainen. Daarnaast zorg ik voor maximale diversiteit in de trainingen. Het resultaat mag er zijn, spiergroei en maximaal droog. Nog steeds kan ik alle jonge gasten van LMB bijhouden

Mijn ervaring is om niet voor het sporten te eten, maar juist na het sporten. De koolhydraten die je na het sporten eet, hebben geen insuline nodig voor de verdere verwerking in je lichaam. De koolhydraten die je voor het sporten eet juist wel, waardoor die koolhydraten in het lichaam worden opgeslagen. Een grote bijkomstigheid is dat je op een nuchtere maag juist groeihormoon aanmaak. Groeihormoon neemt af naarmate je op ouder wordt, rond je 25/30ste begin dit al. Een natuurlijk verjongingsproces dus.

Voeding

Afgelopen twee jaar heb ik mezelf enorm ontwikkeld voor wat betreft mijn kennis over gezonde voeding in combinatie met trainen. Ik heb veel geëxperimenteerd en met de opgedane kennis ben ik nu een cursus c.q. app aan het ontwikkelen. Ik voel mij fantastisch met de juiste voeding.

Het begon allemaal twee jaar geleden toen ik mijn grote liefde Evelien ontmoette. Zij heeft het beste schoonheidsinstituut van Nederland (Résidence de Beauté in Chaam) en is tevens expert op gebied van gezonde voeding. Één van de dingen waar Résidence de Beauté zich onderscheidt van de rest van de salons is dat er voor de klant een persoonlijk programma op maat wordt gemaakt. Haar behandelingen worden gecombineerd met ondersteuning van gezonde voeding en zo nodig natuurlijke supplementen. Dit is een uniek concept in Nederland en ik ben me daardoor steeds meer gaan interesseren in de positieve effecten van gezonde en natuurlijke voeding.

Ik ben gestopt met brood eten, gebruik geen suiker, melk of vlees en probeer zo puur mogelijk en glutenvrij te leven. Als brandstof voor de spieropbouw zijn koolhydraten en eiwitten essentieel. Belangrijk hierbij is om de juiste, langzame koolhydraten op te nemen. Langzame koolhydraten geven langdurig energie en helpen je bloedsuikerspiegel constant te houden.

Voorbeelden van wat ik eet zijn: Quinoa, bruine en/of zwarte rijst, havermout, pure noten et cetera. Waar ik de dag mee start is een groot glas lauwwarm water met verse limoen/citroensap zodat je spijsvertering goed op gang komt! Start je dag goed en haal het maximale uit jezelf en jouw lichaam!

 

Verder zorg ik ervoor dat ik na het trainen extra eiwitten binnen krijg. Juist de biologische en plantaardige proteïnes in plaats van de chemische. Deze eiwitten zijn beter opneembaar voor je lichaam en daarmee krijg je ook daadwerkelijk de beloofde stoffen binnen. Zoals SunWarrior Proteïne (veganistisch) of RAW FIT. Let op dat je geen eiwitten neemt van slechte kwaliteit die bevatten allerlei goedkope vulmiddelen en kunstmatige toevoegingen die je lichaam onnodig belasten en je spierherstel juist afremmen.

Ook gezonde vetten zoals kokosvet, olijfolie et cetera zijn goede en essentiële voedingsbronnen voor je lichaam. Ze houden je langer verzadigd en vervullen belangrijke functies in het lichaam. Samen met Evelien heb ik cursussen gevolgd over voeding en heb ik een eigen systeem bedacht om de juiste voeding te combineren met trainen. Dit zal binnenkort gepresenteerd worden in onze eigen app.

Ik besef dat voeding een heel interessant onderwerp is als je resultaat wil boeken. Misschien toepasbaar bij defensie? Ik denk dan aan voorlichtingen over voeding waarbij militairen bewust worden gemaakt over wat ze eten. Maar ook welke voeding ondersteunend is voor spieropbouw of spierherstel. Wellicht is dit ook van nut bij de remedial-trainingen? Maatwerkprogramma’s waarbij elk individu optimaal kan herstellen.

Naar mijn mening wordt voeding steeds belangrijker. Dit zie je ook terugkomen in magazines zoals Mens Health en andere fitness-tijdschriften.

Ontwikkelingen

In mijn volgende functie wil ik graag naar de KMA. Dat lijkt me een volgende mooie en interessante uitdaging waar ik ook mijn nieuwe gradatie TWOH kan toe passen.

Verder wil ik mijn kennis ontwikkelen in de nieuwe manieren van trainen zoals crossfit instructeur. Het zou mooi zijn als defensie daar mogelijkheden inziet. Ik ben van mening dat wij als LO&Sportorganisatie het voorbeeld moeten zijn en blijven op het gebied van kennis, vaardigheden en ontwikkelingen. Hierdoor verhoogd onze professionaliteit wat zich uiteindelijk zal vertalen in kwaliteit!

Nieuwe Pen

Als mijn opvolger voor de Pen wijs ik Jan-Alexander Heins aan. Met hem heb ik hier op de Oranjekazerne gewerkt (in een grote groep), in Münster werkte hij in duo-verband en sinds januari solo op Kamp Holterhoek. Hoe dit bevalt als solist t.o.,v. de voorgaande functies ben ik wel benieuwd naar, net als zijn survivalcarrière.

Publicatiedatum: februari 2015

Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.