Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


DE PEN

AFLEVERING 3: RENATE VD HOEK

Dankjewel Peter Sturkenboom (Schurkenstruik!!) voor het aapje op mijn schouder! ;-)

Ik ben de beroerdste niet en pak met -een rechte rug- de pen aan.

Ik ben in 1998 de LO&Sportorganisatie binnengestapt als LO&S instructrice. Daarvoor was ik KPL PLV op een M-109 bij de Rijdende Veldartillerie. Inderdaad, dat is de eenheid met de blauwe mutsen en de gele kwastjes. Ik heb daar een prachtige tijd gehad van 1996 t/m 1998, op de Saksen Weimarkazerne in Arnhem. Ik had dit nooit willen missen, ondanks dat ik heel graag sportinstructrice wilde worden. Het was een verrijking en een goede militaire aanvulling.

In deze periode werd ik door een adjudant (een goede kennis van de Smi André Wijnberger) aangesproken over het feit dat ik altijd aan het sporten was en of ik ook kon zwemmen en werpen. Ik antwoordde dat ik 10 jaar lang als actieve zevenkampster (atletiek) had geacteerd en mezelf prima kon verplaatsen in het water. De opdracht van de adjudant luidde: “Vrijdag klaarstaan met een tas met sportspullen, ik ga je naar een militaire sportploeg brengen!” Zo ben ik bij de militaire vijfkampploeg terecht gekomen in 1997, twaalf vijfkampwedstrijdseizoenen als atlete om daarna –sinds 2009- het trainersstokje over te nemen van de AOOI Jeroen Kuiper. Een prachtige militaire sport(-ploeg) waar ik veel van geleerd heb als atlete en vandaag de dag nog steeds veel van leer, maar nu als trainer/coach.

MAAR mijn doel en grote wens was “ik wil sportinstructrice worden bij de KL!”


De aanhouder wint!

In 1998 was het ineens allemaal rond; KMS, VTO-1 en een startfunctie op de sportgroep BHK in Amersfoort. Een gretige / leergierige sportgroep met aan het hoofd de grote drijfveer –de toen nog- AOOI Sjors Röttger.  Een periode van veel leren, hoop lol maar ook met een zwarte bladzijde. Tijdens een GVA oefening van de Infanterieschool kreeg de Smi Arno Budel een ongeluk met een dodelijke afloop. Een ongeluk waar ik naast stond toen het gebeurde, hierdoor ben ik nog bewuster gaan leven. Genieten van het hier en nu, is het devies!

Iedere LO&Sportgroep heeft zijn charme.

Van Amersfoort naar Oirschot RvS, een grote sportgroep met een hoop hectiek. Hier gold de regel “rennen of stilstaan” wel heel letterlijk. Er waren dagen dat we met z’n allen niet wisten of we van voren en van achteren nog leefden, zo druk dat het was. Maar niemand klaagde, iedereen vol gas aan het werk: super ervaring! Nadat ik in Amersfoort verantwoordelijk was geweest voor de sportmomenten van de Infanterieschool pakte ik in Oirschot 17 PAINF op.  

Terug naar de KMS, 6 maanden, voor het BOT-schap (huidige fase 3), VTO-2 en daarna geplaatst op het IDGO (KvOK, Hilversum).

Op het IDGO heb ik leren differentiëren “to the max” en in gaan zien dat je iedereen op zijn of haar manier kunt laten sporten. Een periode die mij completer heeft gemaakt als LO/S instructrice.

Renate op de KMA, samenwerkend met o.a. Joyce Philippa (rechts)


Door naar Breda, de KMA. Op de KMA heb ik de doorgroei kunnen maken van Sgt1 naar Smi, naar HI Smi van het MWO (Militair Wetenschappelijk Onderwijs, het zogenoemde lang model, 4 jaar) en eind 2013 de VTO-3 afgerond.
 

Later als ik groot ben….

Er komt straks een moment  dat ik de Sectie LO&S KMA moet gaan verlaten. En ik zeg heel eerlijk: ‘met pijn in mijn hart!’ Wat een mooie locatie met leergierige Cadetten.

Life goes on en dan wil ik mijn pijlen richten op de LOSS, een mooie uitdaging, een grote kans om mezelf door te ontwikkelen.

Publicatiedatum: februari 2015

Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.