Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


DE PEN

AFLEVERING 2: PETER STURKENBOOM

Tja, een pen in dit digitale tijdperk!
André, bedankt voor de pen en jouw opdracht. Uiteraard geaccepteerd want “de pen” is en blijft een leuk onderwerp voor de Zandloper.
Met de opdracht heb ik niet zoveel moeite, mede door het feit dat ik nog steeds aan de militaire vijfkamp verbonden ben. Ook als medewerker van de Marechaussee heb ik nog vele contacten met en bij de Landmacht.

Op ieder sportbureau zit nog wel een bekende uit de LO&Sportinstructeurstijd van 1992 t/m 1998. Tevens het jaar van mijn overgang van Landmacht naar Marechaussee.

Militaire Vijfkamp :

In 1985 ben ik in aanraking gekomen met deze uitdagende sport.

Als broekie werd ik onderhanden genomen door trainer Frans Bultink, maar ook door atleten zoals Anton Koteris, Ron van de Boogaard, Minus Schoonen, Theo Hunck, Karel Timmermans en Nico Spierenburg. Door een blessure was deze kennismaking maar van korte duur. Gelukkig werd ik tijdens een ZMV-afname in 1989 herontdekt door Rob Jansen.

Van 1989 t/m 1993 mocht ik deel uitmaken van een sportieve vriendenclub waarmee we nu nog steeds contact hebben. Met “The Dutch Dolphins” waren we de baas op iedere hindernisbaan in het zwembad. Een individueel hoogtepunt was de evenaring van het wereldrecord van 25.5 in het Olympia bad te München (1990). Onlangs is deze groep al beschreven in de column van Rob Jansen met de 10.000 uren regel (http://defensiesport.nl/robjansen-10000uur.html).

Gelukkig mag ik met deze kanjers van toen nog steeds samen werken. Dit door het organiseren van militaire vijfkamp wedstrijden en de wereldkampioenschappen in 2002 en 2010 in Nederland.
Na 2002 t/m heden ben ik blijven hangen in de begeleiding van de militaire vijfkampploeg.
Samen met Johan Balk (ook oud-atleet) nemen we de medische zorg voor onze rekening.
Het blijft een voorrecht om met zulke goede sporters te mogen werken op de meest exotische plaatsen ter wereld.


Koninklijke Marechaussee :

“Met boeven vang je boeven” dus dat leek me wel wat. In 1998 kreeg ik de aanbieding en kans om als opperwachtmeester over te stappen naar de IBT-organisatie KMar. Samen met Ron Lippinkhof begon ik mijn blauwe carrière als hoofdinstructeur op het opleidingscentrum KMar te Apeldoorn om vervolgens de functie van Grensverleggende activiteiten coördinator te bekleden. Mede door deze functie bleef ik veel in contact met de LO/Sportorganisatie KL.

Vanaf 2007 belandde ik bij mijn huidige werkgever, de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten.

De meest groene en uitdagende club van de Kmar. De BSB zorgt voor de beveiliging van hoge militairen die Nederland bezoeken en met de beveiliging van door Defensie aangewezen personen bij crisisbeheersingsoperaties. Tevens beveiligt de BSB uitgezonden personeel dat werkzaam is op een aantal Nederlandse diplomatieke- en consulaire posten (ambassades en consulaten). Daarnaast levert de BSB producten als Airmarshals, beveiliging van waarde transporten en beschermde personen. Ook is er een mogelijkheid om na interne selectie aan het werk te gaan bij het arrestatie- of observatie team.

Na een stevige en veelzijdige opleiding binnen de BSB mocht ik o.a. met Jan Haak, Jon Tak en Leon Kluitenberg bij de trainingsgroep aan het werk.

Hier ben ik nu als 2e teamleider bij O&T nog steeds werkzaam. Nu verantwoordelijk voor de fysieke gesteldheid van iedere BSB’er, selectie van nieuw personeel, het aansturen en registreren van trainingen voor geweldsbeheersing, aanhouding- en zelfverdedigingstechnieken en schietvaardigheid die voor iedere opsporingsambtenaar vereist is.

Klinkt als goede PR maar de BSB is een eenheid zoals de LO/Sportorganisatie. Altijd in ontwikkeling en afhankelijk van de klant. Daarom werk je daar met altijd gemotiveerde en energieke collegae.

Volgende Pen:

Ik kan nog veel hele mooie verhalen vertellen over vijfkamp en de BSB echter er is een woordbeperking van 400 stuks opgedragen!

Met mij gaat het goed maar zou graag willen weten hoe het met Renate van der Hoek gaat. Stiekem weet ik dit wel doordat ik haar veelal tref met de militaire vijfkamp trainingen en -wedstrijden.

Toch heeft Renate veel te vertellen over haar LO&Sport carrière. Waar ik benieuwd naar ben is waar deze gedreven sportvrouw over 5 jaar staat.

Renate, succes met de Pen!

Publicatiedatum: januari 2015

Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.