Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


MET DE POLLEPEL GESCHREVEN
DEEL 13 : SPURTEND TEN ONDER
AAN VERWACHTINGEN

Door columnist Indy van de Poll

Het ging alleen maar over Dafne. Ik werd er een beetje gek van. Dafne en haar coach. Dafne en haar nieuwe geel-met-roze spikes. Dafne en haar hoogstwaarschijnlijke gouden medaille. Het leek of er niets anders meer was. Het leek de aanloop naar een WK atletiek. Maar nee, dat was het niet.

Dafne Schippers kwam mijn neus uit en ze kon er niets aan doen. Ze is steengoed, razendsnel en wereldkampioen. ‘Tja, sorry!’ Schippers was de allerbelangrijkste sporter van de Nederlandse équipe. Als zij het goud zou binnen hengelen uit de Olympische vijver der eremetaal, zouden de Spelen eigenlijk al geslaagd zijn. Wat Epke a.k.a. ‘The Flying Dutchman’ in de aanloop naar Rio aan het doen was, kon iedereen opeens aan zijn reet roesten. Waar Dorian van Rijsselberghe uithing evenmin. En laten we het dan maar niet hebben over BMX’ster Laura Smulders, de hockeyvrouwen of legende Reinder Nummerdor. Het was dat Tom Dumoulin nog wat last bleek te hebben van zijn pols en handbaldoelvrouw Tess Wester iedereen met haar blauwgrijze ogen en passievolle vreugde-uitbarstingen de vlinders in de buik bezorgde. Waardoor we eens wat anders te horen kregen dan de sportieve bezigheden van de Utrechtse sprintster met haar dansende blonde paardenstaart. Maar verder was het tien over half Dafne Schippers dat het Nederlandse Olympische polsklokje aangaf.

En ja, natuurlijk zou het fantastisch zijn als ze dat goud zou pakken nadat De Vliegende Huisvrouw dat in ’48 al eens had gedaan. Dafne was leuk en was geweldig! Ze was zo cool als ze het stadion betrad. Ze was zo gefocust – ik durf er wel wat op te zetten dat dit het woord van het jaar gaat worden – en zo nuchter. Maar toen Dafne het niet deed op het 100m koningsnummer, was het even niet meer zo leuk en cool. Het in eerste instantie nog geconcentreerde nuchtere gedrag werd ineens wat verwaand en irritant. Baan 9 en blessure (‘Nee, daar wil ik niet verder op in gaan.’). Dafne Schippers ging in twee minuten interview met Jeroen Stekelenburg van hero naar zero. Ze was vijfde geworden en kon niet aan de verwachtingen voldoen. Ze zag niet waar ze lag ten opzichte van de concurrentie. Het was de afdeling sterke verhalen om 04:00 uur ’s nachts op de NOS. Tommy Teleshopping op Net5 kon ik hoogstwaarschijnlijk nog meer appreciëren op dat erbarmelijke tijdstip dat het onzinnige gesprek met een verliezend sprintkanon.

En ook op de 200 werd het ‘m niet, ook al was zilver nog wel ‘iets’, zo drong dat ook later in het HHH nog tot haar door. Of het allemaal door de huizenhoge verwachtingen kwam, of simpelweg door een superieure Elaine Thompson, ik denk van allebei een beetje. Dat ze toch ietwat teleurstelde en haar teammaatjes in de steek liet met een vreemde vroege start op de 4x100 is een understatement. Ze gooide uit frustratie met haar kinky geel-met-roze schoentjes tussen neus en lippen door ternauwernood een nieuw wereldrecord spikeswerpen. Dus in Tokio 2020 wellicht toch de zevenkamp dan maar…


Maar even alle gekheid op een stokje: Het maakt mij eigenlijk nou ook weer niet zo héél veel uit dat ze ‘m niet pakte op de 200. Na dat excuseszoekende interview zakte bij mij persoonlijk al de voorafgaand afgezwakte Dafne Schippers-hype enigszins weg. Ik had meer te doen met Epke die op zijn plaat ging bij de net wat te ruime ‘kovacs’ en Yuri van Gelder van dat ene biertje dat hij er teveel aan dronk in het Braziliaanse nachtleven en de bijkomende €1435,- proceskosten – ‘Duur pintje Yuri!’ – die hij diende te betalen.

Dat verrassingen de Spelen maken blijkt dan ook maar weer. Verwachtingen zijn vaak spelbreker in de reis richting succes en het onverwachte is dan toch weer o zo prachtig! Mijn enorme blijk van dank en waardering gaat dan ook uit naar Sanne Wevers, Maaike Head/Ilse Paulis, Matthijs Büchli, Marit Bouwmeester, Ferry Weertman en de volleybalvrouwen voor het maken van mijn Spelen.


En laten we dan ook één slotafspraak maken met z’n allen! Dafne Schippers is, hoe vaak ze de komende drie jaar ook wereldkampioen zal worden, GÉÉN favoriet voor Olympisch goud in Tokio. Verras ons maar in 2020. Dan is het je gegund!