Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

MET TWEE MONDEN PRATEN

Achttiende column Leo Losloper


Vic Vastloper (mjn oud-hoofdinstructeur) heeft whats app ontdekt. Plotseling had ik beeld bij zijn geluid. Vic moest zijn verhaal kwijt: “mooie rubriek dat 'De appel valt niet ver van de LO&Sport stamboom', leuk om over Hans van der Kaaden en zijn dochter Lisanne te lezen".

Paniek in de koffiekamer

Vic gaat verder en ik luister:”Fijne vent, die Hans van der Kaaden. Ik herinner me nog een grap die Hans uithaalde op het OCLO (LO&Sportschool). Daar aten instructeurs en stafleden in de luchpauze hun boterham in de koffiekamer. Vakofficier kapitein Toine de Jongh was één van die mannen. Maar Toine - al wat ouder - zakte na de lunch altijd even onderuit. Een moment van meditatie, zoals hij dat zelf noemde. Als de collega's weer aan het werk gingen, werd Toine collegiaal gewekt. Maar op een keer zorgde Hans ervoor dat iedereen muisstil de koffiekamer verliet en zette Hans de grote klok op half vijf! Over de paniek die dat bij Toine veroorzaakte toen hij wakker werd is nog vaak gegrinnikt!

André Onana en Lisanne van der Kaaden

Volgens Vic is Onana de beste keeper en Kameroen een onveilig land. Het advies van Vic aan Onana: “asiel vragen en Nederlander worden”! Dan spreekt Vic zijn bewondering uit over het werk dat Lisanne doet bij Ajax. Vooral het onderzoek naar het kijkgedrag van keepers vindt Vic mooi. Met de speciale bril waarmee ze dat onderzoek deden, zie je het focuspunt van de keeper. Je kunt daarmee zien waar een keeper kijkt en welke informatie hij verzamelt! Met wat ze vonden doen de keepers en de keepertrainers bij Ajax nu hun voordeel”. Zo'n dochter zou Vic ook wel willen!

Sport waarvan je de uitslag al kent, is minder leuk

Vic heeft een dubbel gevoel over de rol die wetenschap bij sportsucces speelt. Wetenschap heeft als doel toeval zoveel mogelijk uit te sluiten. Maar sport is juist leuk als het onverwachte gebeurt. Als helden falen en de outsiders winnen! Vic is fan van Mathieu van der Poel. Ook als Mathieu een hongerklop krijgt. Hij heeft zich verbaasd over zijn idolen uit de Jumbo wielerploeg. Hij vond het stuitend op TV te zien dat zijn helden op hun mobieltje moesten kijken om te zien hoeveel voeding ze mochten afwegen en eten. Een hoeveelheid in grammen nauwkeurig, die door de diëtisten op basis van het calorieverbruik was vastgesteld. Hij ergert zich mateloos aan een Froome, die alleen maar op zijn wattagemeter kijkt en doet wat hij in zijn oortje hoort.

Voor en tegelijkertijd tegen

Sport moet zorgen voor een gezonde dosis opwinding. Wetenschap probeert het onverwachte uit te sluiten. Het lijkt er steeds meer op dat wie het meeste geld heeft en de slimste mensen om zich heen verzamelt, de meeste kans op (sport)suces heeft! Vic kan daar best mee leven als zijn favorieten daardoor winnen maar als ze daardoor verliezen is Vic in alle staten. Hij kan nog steeds slecht tegen zijn verlies, daarin is in al die jaren niets veranderd!

Publicatiedatum: 30 november 2019


Eerdere columns van Leo Losloper:
- 01: Hot Seat (Primoz Roglic)
- 02: De lange vrouwen van Oranje (Volleybal damesteam NL)
- 03: Favorieten en Tempobeulen (Svein Tuft)
- 04: Voetbal is handbal zonder doelpunten (meerkampster Anouk Vetter)
- 05: Fietsen in de Vogezen (Daan Ritmeester)
- 06: Acceleratie op de Posbank (Maarten Tjallingii)
- 07: Praatzadel en Innovatie (Basketbalbril bij jumpshot)
- 08: Fietsen en Basketball (Ruud Welter en Harry Kippers)
- 09: Lozano, Westerhof en modder (Adri van der Poel, Hans & Wouter Westerhof, Hirving Lozano)
- 10: Koreastrijder Jan, zesde Dan (Jan Nagelkerke)
- 11: LO&Sportinstructeur Foppe de Haan en "Meer groen... ook tussen de oren" (Foppe de Haan)
- 12: Herinneringen aan Jack Wouters
- 13: Vic Vastloper Virtueel
- 14: Sitreppen (Ruud Lenferink/Alexander Keulemans)
- 15: Padel en Boulderen (Max Sibbald/Jack Jeekel/Roy Calbo/Jeroen Velders)
- 16: Talentherkenning (Jan Maree)
- 17: Froome doet Lindeboom na (Gerry Eijlers, Sjors Röttger, Chris Froome, Paul Lindeboom)