Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

VIRTUEEL IN DE TOUR

Dertiende column Leo Losloper

Of er op geselectecteerd werd weet ik niet. Maar in de LO&Sportorganisatie jaren tachtig, en ook nu nog, komt veel ADHD voor. Vic Vastloper is er een mooi voorbeeld van. Wie Vic kent, kent zijn maniakale gedrag! Op zich een nuttige eigenschap in een LO&Sportgroep maar je moet er niet teveel van hebben.

Darwin

Zondag was ik weer eens op bezoek bij Vic. Eerder had hij, op mijn aankondiging dat ik langs zou komen, al gemaild dat hij dat verhaal van Jan van den Dool over innovatie zo goed vond. Volgens Vic: "Een commandant die de wetten van Darwin snapt. Die snapt dat als je je niet op tijd aanpast, je het niet overleeft".

Nuances en beperkingen

Waar wij op de LO&Sportgroep ook de nuances en beperkingen opgemerkt hadden: voldoende tijd en capaciteit en inovatieve toppers die naar andere organisaties gaan! Was Vic alleen maar lyrisch. Volgens Vic zou hij gezien zijn intellect en creativiteit zeker zijn opgenomen in het innovatie platform LO&Sport! Maar ja, Vic is met pensioen.

Vic in de ronde van Italië

Als ik bij Vic aankom, word ik nadat ik hartelijk ben begroet door zijn lieve echtgenote, door verwezen naar de garage. Ik tref Vic op zijn racefiets op de rollerbank in vol ornaat. Op het televisiescherm dat voor de fiets van Vic staat, zie ik de achterkant van een kopgroep waarin ik al direct Sam Oomen en Dumoulin ontdek. Vic kan nog net uitbrengen: "Hai Leo, even dit uitrijden". Ik zie niet alleen een flink zwetende en rood aangelopen Vic, maar ook de afloop van een etappe in de Ronde van Italië en allerlei kabeltjes van de fiets naar een computer die op de werkbank staat!

Vic deelnemer Tour de France

Vic is gefinished. Als hij weer bij adem is, volgt de uitleg. "Allemaal eigen innovaties Leo, alle data gaat in de computer. Trapfrequenties, wattages, snelheden, kilometers, stijgingspercentages, hatrtritmes. "Ik moet nog wel wat probleemjes oplossen, als ze berg af rijden kan ik ze niet bijhouden, maar als dat is opgelost, doe ik hier live mee aan de Tour de France"!

De roeptoeter

Het is echt weer de Vic die ik als hoofdinstructeur heb gekend. Om de zoveel tijd kwam hij op het sportbureau met een voorwerp waarover hij helemaal lyrisch was. Het best herinner ik me de dag dat wij (en een groot deel van de kazerne) de hele dag van zijn megafoon mochten genieten. Het ding was te voorschijn gekomen na grondig opruimen van het materiaalhok. Wat je ook door zo'n ding riep: het klonk onmiddellijk als urgent. Wat Vic die dag allemaal geroepen heeft, weet ik niet meer. Veel was onverstaanbaar maar het piepen van dat ding als het te hard stond en dat elke boodschap werd afgesloten met "dank U wel voor uw medewerking" zal ik nooit meer vergeten!

Tourspel

Met welke ploeg Vic deelneemt aan het LO&Sport Tourspel houdt hij geheim tot 6 juli!

Publicatiedatum: 29 juni 2018


Eerdere columns van Leo Losloper:
- 01: Hot Seat (Primoz Roglic)
- 02: De lange vrouwen van Oranje (Volleybal damesteam NL)
- 03: Favorieten en Tempobeulen (Svein Tuft)
- 04: Voetbal is handbal zonder doelpunten (meerkampster Anouk Vetter)
- 05: Fietsen in de Vogezen (Daan Ritmeester)
- 06: Acceleratie op de Posbank (Maarten Tjallingii)
- 07: Praatzadel en Innovatie (Basketbalbril bij jumpshot)
- 08: Fietsen en Basketball (Ruud Welter en Harry Kippers)
- 09: Lozano, Westerhof en modder (Adri van der Poel, Hans & Wouter Westerhof, Hirving Lozano)
- 10: Koreastrijder Jan, zesde Dan (Jan Nagelkerke)
- 11: LO&Sportinstructeur Foppe de Haan en "Meer groen... ook tussen de oren" (Foppe de Haan)
- 12: Herinneringen aan Jack Wouters