Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

TALENTHERKENNING PRIMOZ ROGLIC EN JAN MAREE

Zestiende column Leo Losloper


Tompoucen
Aan hoe Vic Vastloper (mijn oud-Hoofdinstructeur) de tompouce naar binnen schoof, kon ik zien dat hij hard en ver gefietst had. Plotseling en onaangekondigd stond hij voor de deur. Bezweet in zijn renners outfit met een doos tompoucen in zijn hand.

Bijpraten
Toen hij zat, was duidelijk wat hij kwam doen: "bijpraten". Op het sportbureau gebeurde dat dagelijks, maar nu Vic met pensioen is spaart hij verhalen op. Hij zat duidelijk in zijn praatstoel. Ik val u niet lastig met zijn verhalen over CIOS Hooghalen en CIOS Ossendrecht. Verhalen over of het er om gaat of je kunstjes kunt of kunstjes kent.

NRC Jan Maree
Maar voor Vic ging het vooral om het interview met Jan Maree in het NRC. Hij was Lyrisch. Een uitgebreid interview over zijn LO&Sport in de kwaliteitskrant NRC. En 'belangrijk', hij wilde het hebben over de quote "Sportinstructeurs bij Defensie lijken niet meer op de drilinstructeurs van vroeger". Hij had het nog even op gezocht wat drillen was: Mensen trainen met harde middelen en zonder kritisch nadenken te dulden.


Dril Sergeant
Eigenlijk wilde hij van mij horen dat hij mij zeker niet gedrild heeft. Want Vic wordt ouder en milder en de (oud-) didactisch begeleider is nu (eindelijk) aan zelfevaluatie begonnen. Beeld gedrag-feitelijk gedrag-gewenst gedrag, die begrippen zitten nog duidelijk in zijn systeem!

Neus voor talent (talentherkenning)
Wat Vic ook kwijt wilde, is dat hij toch wel een neus heeft voor talent. Hij had Jan Maree meerdere keren meegemaakt bij de Militaire Vijfkamp en toen al door dat het een talent was dat het bij de LO&Sport ver zou schoppen. En nu las hij in het artikel Luitenant-Kolonel Jan Maree Hoofd 'Opleidingen, Trainingen en Kennisproductie' dat was toch wel een mondvol voor een dienstplichtig LO en Sportinstructeur uit de jaren tachtig.

Trouwens, dat Vic een talentherkenner is – dat vindt hij zelf -, werd ook weer bewezen in de Ronde van Romandië. Kijk maar naar de resultaten van Primoz Rogliz in de Zwitserse Rittenkoers. Let op Rogliz in de Ronde van Italie. Primoz, het talent dat Vic vroeg herkende! Lees er de 1e column uit 2016 van Leo Losloper "Hot Seat" (Primoz Roglic) nog maar eens op na! Nieuwsgierig naar wat Vic Vastloper over de LO&Sport gelezen heeft in het NRC, klik dan op de foto middenin. 

Publicatiedatum: 17 mei 2019


Eerdere columns van Leo Losloper:
- 01: Hot Seat (Primoz Roglic)
- 02: De lange vrouwen van Oranje (Volleybal damesteam NL)
- 03: Favorieten en Tempobeulen (Svein Tuft)
- 04: Voetbal is handbal zonder doelpunten (meerkampster Anouk Vetter)
- 05: Fietsen in de Vogezen (Daan Ritmeester)
- 06: Acceleratie op de Posbank (Maarten Tjallingii)
- 07: Praatzadel en Innovatie (Basketbalbril bij jumpshot)
- 08: Fietsen en Basketball (Ruud Welter en Harry Kippers)
- 09: Lozano, Westerhof en modder (Adri van der Poel, Hans & Wouter Westerhof, Hirving Lozano)
- 10: Koreastrijder Jan, zesde Dan (Jan Nagelkerke)
- 11: LO&Sportinstructeur Foppe de Haan en "Meer groen... ook tussen de oren" (Foppe de Haan)
- 12: Herinneringen aan Jack Wouters
- 13: Vic Vastloper Virtueel
- 14: Sitreppen (Ruud Lenferink/Alexander Keulemans)
- 15: Padel en Boulderen (Max Sibbald/Jack Jeekel/Roy Calbo/Jeroen Velders)