Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

BIJPRATEN NA DE VAKANTIE

Veertiende column Leo Losloper

Heb je dat ook wel eens? Dat je denkt: dit heb ik al eens meegemaakt? Ik had het (weer) toen ik Vic Vastloper na de vakantie ontmoette. Het was weer een voorspelbaar samenzijn. Het is (inmiddels) traditie. Na de vakantie bijpraten. Sitreppen noemt Aooi (BD) Vic dat.

C'est le ton qui fait la musique

Normaal praat je dan bij over de vakantie. Maar met Vic pakt dat altijd anders uit. Dat was al zo toen hij mijn hoofdinstructeur was en daarin is niets veranderd. Het gesprek begon over de Tour de France en het LO&Sport Tourspel. De toon was zoals vroeger bij evaluaties.

Afzeiken

Die toon is belerend en wat sarcastisch, maar (meestal) goed bedoelt. Het komt vaker voor in de krijgsmacht: genegenheid tonen door iemand af te zeiken. Iemand proberen te coachen door (onredelijk) kritisch te zijn, met de beste bedoeling. Vic was en is daar een meester in. “Wanneer leer je nou eens luisteren? Als je Geraint Thomas en Primoz Roglic niet in je team zet, dan snap je er dus helemaal niets van. Dan ben je dus gewoon een koekenbakker!”

Ruud en Alex veel beter

Dat ik met mijn twaalf renners mooi gescoord had, was geen item. Dat hij zelf in de einduitslag ver verwijderd bleef van Ruud Lenferink en Alexander Keulemans bleef ongezegd! Dat is ook zo'n kwaliteit van Vic. Niet echt liegen maar de waarheid naar je hand zetten door dingen weg te laten. Ja, na zoveel jaren heeft BD-er Vic er niet veel geheimen meer voor mij.

Dienstopdracht

Verder kreeg ik de dienstopdracht om op de Dienstvakdag de workshop van Merijn Zeeman (ploegleider Team LottoNL-Jumbo cyclingteam) te volgen. Daar zou ik als “broekie” veel van leren. Mijn opmerking dat ik daar al lang voor ingeschreven had, werd niet gehoord. Nou, je weet het maar nooit bij Vic, je hebt zo een douw. Dus ga ik naar de workshop van Merijn Zeeman, 39 jaar jong (jonger dan ik)!

Vic’s innovatie: transparant broodrooster

Wat ook een afwijking is bij Vic: iets kopen dat hij niet nodig heeft. Ditmaal was het een transparant broodrooster. “Was de oude kapot?”, vroeg ik. Nee, dat was het niet. Maar als ik zijn uitleg goed begrijp, krijgt Vic er een kick van dingen te zien gebeuren. Dingen koken of bakken zonder dat je het ziet gebeuren kan volgens Vic niet meer. Dat is hopeloos ouderwets. Transparanter bakken, koken of roosteren is de toekomst. Dat zo'n broodrooster zes keer duurder is, is hem even ontgaan. Als je binnenkort een transparant broodrooster op Marktplaats ziet, kan het heel goed van Vic zijn.

Publicatiedatum: 17 augustus 2018


Eerdere columns van Leo Losloper:
- 01: Hot Seat (Primoz Roglic)
- 02: De lange vrouwen van Oranje (Volleybal damesteam NL)
- 03: Favorieten en Tempobeulen (Svein Tuft)
- 04: Voetbal is handbal zonder doelpunten (meerkampster Anouk Vetter)
- 05: Fietsen in de Vogezen (Daan Ritmeester)
- 06: Acceleratie op de Posbank (Maarten Tjallingii)
- 07: Praatzadel en Innovatie (Basketbalbril bij jumpshot)
- 08: Fietsen en Basketball (Ruud Welter en Harry Kippers)
- 09: Lozano, Westerhof en modder (Adri van der Poel, Hans & Wouter Westerhof, Hirving Lozano)
- 10: Koreastrijder Jan, zesde Dan (Jan Nagelkerke)
- 11: LO&Sportinstructeur Foppe de Haan en "Meer groen... ook tussen de oren" (Foppe de Haan)
- 12: Herinneringen aan Jack Wouters
- 13: Vic Vastloper Virtueel