Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


PRAATZADEL EN INNOVATIE

Zevende column Leo Losloper

Vic Vastloper houdt van een biertje. Maar hij houdt meer van de Amstel Goldrace! Ik werd niet verrast door zijn telefoontje: “Leo, zaterdag Amstel Goldrace verkennen?” We hebben de Eyserbosweg en Kruisberg gehad en zijn op weg richting Gulpenerberg. Vic is in vorm, met mij gaat het minder. Maar één van de twee moet luisteren. Dat ben ik dus! Vic zit op zijn praatzadel. Hij heeft eindelijk begrepen wat het FPS (flexibel Personeelssysteem) inhoudt.

Up or Out en blijven

Hij legt uit dat er in zijn tijd bij de LO&Sport een sergeant-majoor Selectie was. Ik begrijp dat die selectie inhield wel of niet mogen blijven bij de LO&Sport! Maar Vic vindt het “Up or Out” van het FPS zeker zo ingrijpend. We bereiken de voet van de Gulpenerberg, de man op het praatzadel zwijgt. Boven begint het praatzadel weer. Vic heeft het over adjudanten die, in zijn begintijd bij de LO&Sport, bij de inventaris hoorden. Ik heb ze niet allemaal onthouden. Maar hij spreekt met ontzag en afgunst over Wiedenhof op de SROI (ja, de vader van), Krot op het KCT en Berns op de KMS.

Snel van het padje

Dan begint Vic plotseling over innovatie. “Wij van de sport hebben wat met ongebaande paden. Wijsneuzen en vreemde vogels zijn in de LO&Sport niet zeldzaam.” Namen als Kasper, Maaswinkel, Zimmermann, Vogelaar en Wammes passeren. Mensen die volgens Vic van het rechte pad durfden afwijken.

Jumpshot hot

Door de artikelen over innovatie op www.fitforaction.nl kijkt Vic nu wat vaker op Sportkowhowxl.nl. Vic is geïmponeerd door een artikel over “perceptieve training’. Een training toegepast bij het jumpshot in de basketbaltraining. Bij die training wordt een bijzondere bril gebruikt. Die bril zorgt ervoor dat een speler bij het basketbalschot pas heel kort voor het loslaten van de bal naar de ring kan kijken. Het trainen met die bril geeft een verbetering van het schotpercentage van ongeveer tien procent. Er zit een indrukwekkend filmpje bij. Dat filmpje is volgens Vic niet alleen voor Basketbalcoach Ger (met de grote handen) van de Berg een must! http://www.sportknowhowxl.nl/achtergronden/innovation-xl/item/109187/perceptieve-training-in-basketbal

Biertje

Vic is in vorm die zaterdag. Hij rijdt niet alleen flink door maar praat ook (bijna) onophoudelijk. Ik ben blij als hij aan het eind van de rit zijn (verdiende) biertje drinkt en zwijgt!