Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

PADEL EN BOULDEREN

Vijftiende column Leo Losloper

Hallo met Vic

Aan de lijn mijn ‘levenslange LO&Sporthoofdinstructeur’. Dat bellen ergens in januari is geen verrassing. Sinds ik binnenliep als groentje op de LO&Sportgroep ben ik door Vic geadopteerd en daar hoort (levenslang) af en toe contact bij.

Nieuwe Commandant

Het gesprek verliep zoals gebruikelijk. Beste wensen en wat koetjes en kalfjes. Maar toen kwam waar hij eigenlijk voor belde. “Ken jij die nieuwe commandant LO&Sportorganisatie, die Jeroen Velders? De naam doet wel een belletje rinkelen maar ik heb er geen beeld bij. Waar is hij sportinstructeur geweest? Waarom is niet Marien van den Eijnden of Jan Maree de opvolger van Jan van den Dool? Hoe kan het nou dat de één al begin maart vertrekt en de ander een half jaar later komt!?”

Kapers op de kust

“Ja Vic, ik weet ook niet veel meer dan wat op www.fitforaction.nl heeft gestaan. Voor die baan in Brussel bij de CISM waren ‘buitenlandse’ kapers op de kust. Hoorde ik. Op tijd beschikbaar zijn was cruciaal en Jeroen Velders kan/mag (nog) niet weg van zijn huidige functie. Hij is weliswaar lang weg geweest bij ons, maar als C-LO&Sportgroep en als officier op het Bedrijfsbureau heeft hij het wel laten zien. Voeg daarbij dat hij de HKS deed, gebrevetteerd is, in Soedan en Afghanistan op uitzending is geweest en in 2018 met succes verantwoordelijk was voor Heumensoord en andere zaken bij de Vierdaagse, dan is even wachten misschien toch verstandig!”

Innovatieve organisatie, innovatieve sportkalender

“Ander onderwerp, Leo. Die Sportkalender 2019 ziet er weer gelikt uit. Wat een variatie aan sporten! Trailrun, Boulderen, Sloepzeilen, Zweefvliegen, Hondenbiatlon, Crossfit, Padel. Ik heb het maar even op een papiertje gezet. Het wordt tijd dat je me wat dingen komt uitleggen. Nog beter: dat we die dingen een keer samen doen of die kampioenschappen bezoeken! De ‘ouwe’ wil wel graag bijblijven. Laten we maar beginnen met Boulderen en Padel, daar heeft Vic geen duidelijk beeld bij.”

Boulderen

“Nou Vic dat valt me toch wat tegen: 'Boulder' is Engels voor Rotsblok, dat moet je toch op de Mulo hebben gehad. Het is een klimroute tot maximaal 4,5 meter. Een klimpuzzel, die slimheid, techniek en kracht vergt. Je klimt (alleen) beveiligd door dikke valmatten. Het is heel explosief, haast een sprint aan de klimwand. Als je dit niet weet, zit je toch (misschien) teveel in een cocon”.

Padellen

“Dat ik je padel moet uitleggen verbaast me nog meer. Vic, de ‘Racket Man’. Jij die mij badminton hebt geleerd. Jij die elke nieuwe dienstplichtig instructeur meestal al op de eerste dag ontgroende door hem heel vleiend uit te nodigen voor een spelletje badminton. Padel is tennis op een veld, kleiner dan een tennisbaan. Een veld met glazen achterwanden waardoor de bal steeds weer terugstuitert op het veld. Het lijkt op squash en ook wel een beetje op éénen met een voetbal zoals wij dat vaak speelden in de kleine zaal! Je speelt het met dubbelteams”. Het is vooral populair in Spaanstalige landen. Ik mail wel filmpjes over Boulderen en Padel, kan je nog eens bijscholen!” 

Advies van de 'Ouwe'

“Nou Leo, klinkt dynamisch. Als er maar niet iemand op het idee komt de badminton te ruilen voor zo'n nieuw spelletje. Badminton past bij de LO&S net zo goed als de ‘blauwe hap’ en mannen als Jack Jeekel, Roy Calbo en Max Sibbald”. “Leo, die namen en badminton daar kan ik wat mee. Maar wat is ‘blauwe hap’? “Beste jongen als je nou weer eens deze kant opkomt, zorg ik voor een voortreffelijke rijsttafel. Kan jij proeven wat een “blauwe hap” is. See you later.

Publicatiedatum: 06 februari 2019


Eerdere columns van Leo Losloper:
- 01: Hot Seat (Primoz Roglic)
- 02: De lange vrouwen van Oranje (Volleybal damesteam NL)
- 03: Favorieten en Tempobeulen (Svein Tuft)
- 04: Voetbal is handbal zonder doelpunten (meerkampster Anouk Vetter)
- 05: Fietsen in de Vogezen (Daan Ritmeester)
- 06: Acceleratie op de Posbank (Maarten Tjallingii)
- 07: Praatzadel en Innovatie (Basketbalbril bij jumpshot)
- 08: Fietsen en Basketball (Ruud Welter en Harry Kippers)
- 09: Lozano, Westerhof en modder (Adri van der Poel, Hans & Wouter Westerhof, Hirving Lozano)
- 10: Koreastrijder Jan, zesde Dan (Jan Nagelkerke)
- 11: LO&Sportinstructeur Foppe de Haan en "Meer groen... ook tussen de oren" (Foppe de Haan)
- 12: Herinneringen aan Jack Wouters
- 13: Vic Vastloper Virtueel
- 14: Sitreppen (Ruud Lenferink/Alexander Keulemans)