Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


ACCELERATIE OP DE POSBANK

Zesde column Leo Losloper

Maarten Tjallingii en Haico Scharn ongevoelig voor melkzuur

“Allemaal scanderen ze zijn naam: ‘Maar-ten, Maar-ten’. Niemand twijfelt aan zijn kunnen. Maarten zelf nog het minst. Tjallingii verkeert op zondag 8 mei in hogere sferen. Het geschreeuw van tienduizenden maakt hem ongevoelig voor het melkzuur dat in zijn spieren bijt. Hij is doof voor lichamelijk sensaties. Hij kan dingen met zijn lichaam die hij nooit eerder deed”.Tjallingii is onbewust bekwaam; de dingen lijken als vanzelf te gaan”. Citaat uit een artikel van Dennis Meinema (NRC).

Op het podium
In het artikel vertelt Maarten Tjallingii hoe hij in zijn laatste jaar als prof, tijdens de Giro beslist op het podium wil staan in Arnhem, zijn woonplaats. Hij wil daar gehuldigd worden, maakt niet uit waarvoor: etappeoverwinning, de roze trui, de strijdlustigste renner of de bergtrui. Hij kiest, na een analyse, voor de bergtrui. Het moet gebeuren op de Posbank, een heuvel op een kwartier fietsen van zijn huis. Een klimmetje van twee kilometer lengte met een gemiddeld stijgingspercentage van 3 procent. Daar doet hij zijn aanval en het lukt. Tjallingii staat in Arnhem op het podium met zijn trui! Vic Vastloper, mijn (oud) hoofdinstructeur laat het me lezen bij onze eerste ontmoeting in 2017.

Vic Vastloper (leider, vakman, instructeur)
Als Vic over collega’s praat die kunnen/konden fietsen, heeft hij het over oud-collega’s zoals Jan Hermans en Herold Dat. Ik denk dan eerder aan Luuk Nissen. De prestatie van Maarten Tjallingii op de Posbank brengt ons gesprek op lactaatwaarden. Over wanneer anaeroob trainen wel en niet past. Iedere keer blijkt dat Vic zijn vakkennis nog niet kwijt is. Hij heeft het over lactaatwaarden van 2 tot 4 en zelfs meer millimol, het versneld stijgen van de lactaatcurve en het trainen van de coördinatie bij verzuren. Hij is nog steeds leider, vakman en instructeur, en denkt (zoals het een hoofinstructeur beaamt) de wijsheid in pacht te hebben.


Haico Scharn (1500m in 3 min 48)

“Weet je welke oud-LO&Sportinstructeur echt weet wat verzuren is? Wie echt een expert is als het gaat over lactaatwaarden en bloed prikken? Haico Scharn”. Haico Scharn, dat zegt me niet direct wat. “Kom op, Leo! Haico Scharn was de eerste Nederlander die de Engelse mijl binnen de vier minuten liep. De Nederlandse kampioen 1500 meter. Snelste tijd op de 1500 meter 3 min 48,9 sec. Deelnemer Olympische Spelen 1972.Trainer van Els Vader, Lettitia Vriesde, Stella Jongmans, Yvonne van der Kolk en Léon Haan. Haico Scharn en dokter Frank Bertina: jarenlang de Urbi et Orbi van TGTF (TrainingsGeneeskunde en TrainingsFysiologie). De praktijkman bij TGTF, die van ontelbare collega’s en atleten de bloedwaarden vaststelde. De leerling KMS, die door collega Thei Berns op rapport bij de Compagnies Commandant (CC) werd geslingerd. Op rapport, omdat hij tijdens de KMS veldloop had afgesneden!”

Afsnijden op de cross doodzonde
“Een toploper die bij een veldloop op de KMS afsnijdt? Dat moet je uitleggen, Vic”, antwoord Leo. “Nou, ik heb het ook maar van horen zeggen. Maar de (gewaardeerde) Sergeant Majoor Instructeur Lichamelijke Oefening (SMILO) Berns was nog bezig de vlaggen uit te zetten toen Haico hem voorbij snelde. Thei Berns, die altijd ruim voor de start van de KMS-veldloop de vlaggen ging uitzetten en altijd ruim op tijd was om de fuik te bemannen, kon maar één conclusie trekken: dit scharminkel van de nieuwe lichting heeft afgesneden! Niet dus, werd tijdens het rapport CC vastgesteld!”

Publicatiedatum: 09 januari 2017