Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


DE LANGE VROUWEN VAN ORANJE

Tweede column Leo Losloper

We zitten weer eens op de fiets. Dat doen we een paar keer per jaar. (Bij)fietsen noemen we dat. Ik doe dat bijfietsen/bijpraten met een oud collega. Laat ik hem voor het gemak Vic Vastloper noemen. Toen ik als (b)roekie in de LO/Sportorganisatie begon, mocht Vic (de hoofinstructeur) mij inwijden. Dat heb ik geweten. “Eigenlijk had ik allang stip moeten zijn” was één van zijn eerste uitspraken. Hij heeft me goed gekneed en ingewijd. We hadden snel een klik en die hebben we nog.

Wijvensport

In de tijd dat Vic mij inwerkte, had hij geen hoge pet op van vrouwensport. “Wijvensport geen niveau” was zijn uitleg. Maar vandaag is alles anders, wijsheid komt ook bij Vic met de jaren! Beretrots is hij op de Nederlandse volleybalsters. De Nederlandse Volleybaldames keren na twintig jaar terug op de Olympische Spelen. Ze hebben zich gekwalificeerd voor Rio! Vic is lyrisch! Hij heeft alle wedstrijden van het (OKT) Olympisch Kwalificatie Toernooi op tv gevolgd. Zijn conclusie: let op, zij gaan de Nederlandse Lange Mannen nadoen. Als hij het over die topper uit Tuitjenhorn (Celeste Plak) heeft, is het alsof hij verliefd is.

Maar ook als hij over Lonneke Sloetjes of Anne Buijs spreekt twinkelen zijn ogen. Zonder met zijn ogen te knipperen dreunt hij lichaamslengtes en spronghoogtes op van de dames. Als ik doorvraag, noemt hij vooral de sterke punten van de dames.

Dat Plak in een interview realistischer is gaat aan hem voorbij. Op de vraag of ze liever aanvalt of passt, antwoord ze: “Aanval, al vind ik passen leuk. Het is bij mij niet altijd van hoogstaand niveau. Toch denk ik na een ‘ketser’ of pass die niet aankomt, volgende bal”. Ook dat de ploeg met het ‘Aziatische spel’ van Korea (veel geplaatste ballen en elf aces tegen) moeite had, lijkt hem te ontgaan.

Ook over de Italiaanse coach Giovanni Guidetti is hij lovend. Volgens Vic weet hij alles, ziet hij alles en kan hij topvrouwen in het hart raken. Dat blijkt volgens Vic wel uit het feit dat Giovanni het bed deelt met Bahar Toksoy, een 1.90 meter lange vedette, speelster van het Turkse nationale team. Bij zijn ploeg Vakifbank Spor Kulübü is zij midden blokkeerster.

Vic’s bewondering voor de Nederlandse Lange Vrouwen is terecht. Wat de ploeg met een drietal coaches (Avital Selinger, Bert Goedkoop en Guido Vermeulen) niet lukte, is gelukt. Debby Stam, als libero leidend in de pass, die veel van dat mislukken meemaakte, is (als moeder) terug in het team. Ze prijst Guidetti om zijn aanpak. Ze zegt: “Er is openheid. Iedereen mag bij ons komen kijken. Die benadering werkt voor deze ploeg. Je kunt jezelf zijn, zo krijg je van alle speelsters de beste versie”.

Doorfietsen

Vic gaat maar door met zijn bewondering uit te spreken. “Weet je dat die Lonneke Sloetjes 1,92 meter is en haar spronghoogte 3,22 meter? Ik weet zeker dat Hans Verstappen en Johan Bouman daar op kikken”! Het fietstempo is door het praten flink gedaald. Maar dat is bij onze bijfiets-sessies snel te herstellen. Wat doortrappen en “hé watje” tegen Vic zeggen en het tempo gaat direct omhoog. De teller loopt weer naar de 30km, zo wordt het vanzelf wat stiller!

Het vermaarde volleybalduo Bouman/Verstappen