Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

HERINNERING AAN JACK WOUTERS

Twaalfde column Leo Losloper


U kent Vic Vastloper, mijn hoofdinstructeur van lang geleden, inmiddels. Vic aan de lijn. Mijn eerste gedachte: Vic wil het over Dumoulin en de ronde van Italië en het Tourspel hebben. Maar ik merkte het al eerder, Vic wordt milder en (eindelijk) wijzer. Het overlijden van onze collega Jack Wouters heeft hem geraakt." Hoe dat nou toch kan en wat ik wist?"

See all that he has left

'Nou Vic, net als jij heb ik het gelezen op fitforaction.nl en meer dan dat daar staat weet ik niet'. "Prachtige Engelse tekst in het overlijdensbericht", zegt Vic. "Past perfect bij Jack zoals ik hem heb gekend. Vooral de zin: Or you can open your eyes and see all that he has left.”

Voortrekker

Wat Jack heeft achtergelaten is echt geen klein bier. Hij heeft zijn kennis en kunde altijd en overal gedeeld. Heel veel van ons en ook bij de Atletiekunie hebben zich verrijkt met wat Jack uitdroeg. Iedereen heeft natuurlijk bijgedragen aan het succes van de LO&Sport. Maar je moet Jack toch echt bij de voortrekkers rekenen als het om collega's wijzer maken gaat!


Fietsverhaal

“Ook de zin: ‘Or you can smile because he has lived.’ raakt me, vervolgt Vic. Eén van de mooie verhalen die ik ken over Jack, gaat over het terugfietsen naar huis. Dat was in de negentiger jaren toen hij in Ossendrecht instructeur was op de Sportschool (OCLO).

Speed pedelec tempo

Dat terugfietsen ging in een tempo waar men nu een speed pedelec voor 

nodig heeft! Tegen de 45 kilometer hard ging het, zo luidde het verhaal! Dat naar huis fietsen, was vaak met een drietal. Jacques Ooms die naar Zundert moest, Wil Maaswinkel die naar Etten-Leur moest en Jack die naar Zegge moest. Het eerste deel van het traject, zo'n 20 kilometer tot Schijf, fietsten ze samen. Jack en Jacques om beurten het kopwerk en de kleine Maaswinkel mocht, aanklampend, achter die grote ruggen in het wiel zitten.

Macho's

Als er in de koffiekamer over gesproken werd, zeiden ze alle drie dat het tempo goed te doen was. Pas toen Maaswinkel bekende, als de andere twee uit zicht waren, dat hij vaak zo verzuurd was dat hij stil moest staan!, gaven ook Jacques en Jack aan dat ze altijd zwaar moesten terugschakelen en recupereren als het treintje uit elkaar was.

We zullen niet alleen de fietser en loper missen, maar veel meer.

Try to do what Jack would want: open your eyes, smile, love & go on.

Publicatiedatum: 10 juni 2018

Eerdere columns van Leo Losloper:
- 01: Hot Seat (Primoz Roglic)
- 02: De lange vrouwen van Oranje (Volleybal damesteam NL)
- 03: Favorieten en Tempobeulen (Svein Tuft)
- 04: Voetbal is handbal zonder doelpunten (meerkampster Anouk Vetter)
- 05: Fietsen in de Vogezen (Daan Ritmeester)
- 06: Acceleratie op de Posbank (Maarten Tjallingii)
- 07: Praatzadel en Innovatie (Basketbalbril bij jumpshot)
- 08: Fietsen en Basketball (Ruud Welter en Harry Kippers)
- 09: Lozano, Westerhof en modder (Adri van der Poel, Hans & Wouter Westerhof, Hirving Lozano)
- 10: Koreastrijder Jan, zesde Dan (Jan Nagelkerke)
- 11: LO&Sportinstructeur Foppe de Haan en "Meer groen... ook tussen de oren" (Foppe de Haan)