Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

HIRVING LOZANO, HANS WESTERHOF EN MODDER

Negende column Leo Losloper

Vic Vasloper aan de lijn. Hij meldt dat hij serieus aan het veldrijden is. Natuurlijk word ik aan de telefoon uitgedaagd om met hem te fietsen in de modder. De eerste keer dat hij onder de modder thuis kwam, is op ruzie uitgelopen. Maar nu hij zich afspuit, voor hij thuiskomt, is de vrede in huize Vastloper weergekeerd.

Adrie van Der Poel en de SMLO
Een uur lang afzien in de modder als acrobaat op de fiets heeft Vic helemaal te pakken. Het zaadje is gelegd bij het door Adrie van der Poel georganiseerde WK in Hoogerheide. Adrie van der Poel, beweert Vic, kent hij nog uit de jaren zeventig. Vic deed toen een cursus op de Militaire Sportschool (SMLO). Na hun cyclocross trainingen, op het oefenterrein, waren Adrie van der Poel en andere renners, op uitnodiging van docent kapitein Vogelaar, geregeld gast in de koffiekamer van de SMLO.

Adrie vd Poel (zittend links) bij Hans Vogelaar (links vooraan) op de SMLO

Topsport en Belgische folklore
Sinds Mathieu van der Poel het veldrijden domineert, is Vic fan. Hij geniet van de toppers maar ook van de onbehouwen ploeteraars die zich voor een grijpstuiver te pletter fietsen. Dat zo’n wedstrijd gedrenkt is in mayonaise en bier neemt Vic op de koop toe.

Hans Westerhof Hooghalen
‘Als ik Westerhof zeg, waar denk je dan aan’? Vic houdt van raadseltjes.’ Het gaat om een voetbaltrainer en het is niet Clemens Westerhof’. Ja, dan zal het wel om Hans Westerhof gaan. Luitenant Hans Westerhof was docent op de Militaire Sportschool in Hooghalen, begin jaren zeventig. Anderen kennen hem als docent op het CIOS Heerenveen en later natuurlijk als Ajax- en PSV-coach en trainer van Romario!

De zoon van
Bijna goed, zegt Vic. Maar het gaat om Wouter Westerhof, de zoon van Hans. Wouter was vijf jaar geleden in Mexico de trainer van Hirving Lozano, de PSV-aanvaller speelde toen bij Pachuca onder 17. Wouter Westerhof was de trainer van dat team. Lees de Volkskrant van 25/11.

Hans en Wout Westerhof

Die rare Hollander
Leuk om te lezen dat het lijkt of Wouter in zijn omgang en coaching van vedetten lijkt op zijn vader. Hij zegt in het artikel: ‘Ik heb nachten wakker gelegen van die jongen (Lozano). Hoe kon ik hem raken? Prikkelen? Zonder hem te verliezen? Hij was zo veel beter dan de rest. Besliste wedstrijden soms op halve kracht. Dan kreeg hij een staande ovatie: zaakwaarnemers, clubmensen, ouders. Als die rare Hollander dan op maandag zei dat hij helemaal niet goed had gespeeld, keek hij die vol ongeloof aan’. Ik heb toch die wedstrijd beslist, of niet?’ De gelijkenis met de ervaringen die pa opdeed met de meest illustere goaltjesdief van PSV, Romario, dringt zich op. Of was het coachen van Romario toch van een andere orde? Leuk om Hans te horen zeggen dat zijn zoon misschien wel beter is bij het vinden van de balans in de omgang met vedetten!

“Zeg Leo, ik moet nu ophangen, de vrouw komt thuis! Wanneer ontmoeten we elkaar in de modder?”

Publicatiedatum: 27 november 2017