Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

LO&SPORTINSTRUCTEUR FOPPE DE HAAN EN "MEER GROEN....... OOK TUSSEN DE OREN"

Elfde column Leo Losloper

Vic Vasloper, mijn (oud-)hoofdinstructeur, deed het en doet het nog steeds. Boeken die hij gelezen heeft, opnieuw inpakken en als cadeau weggeven. Met een grote smile (die is niet veranderd) gaf hij mij het boek “Foppe De Haan (een leven lang voetbaltrainer)”. “Foppe was in de tweede helft van de jaren zestig sportinstructeur in de legerplaats Steenwijkerwold”, zegt Vic. Hij bedoelt de Johannes Postkazerne maar ja, een andere generatie! “Leo, lees op bladzijde 47 maar eens hoe ze vroeger met ondergeschikten omgingen, dan zie je hoe goed jij het met mij getroffen hebt”.

Verzoek afgewezen
Dus gaat Leo maar eens lezen. Ik vat het samen: Foppe, dienstplichtig sportinstructeur op de Johannes Postkazerne, weet wat hij wil: sportleraar worden. Onderwijzer is hij al. Om gymles te mogen geven moet Foppe de zogenaamde akte J halen. Hij dient bij de kazernecommandant - oude tijden, de LO&Sportorganisatie is dan nog niet zelfstandig - een verzoek in om op de woensdagen een uur eerder te mogen vertrekken voor de cursus. Hij krijgt een afwijzing. Ook zijn tweede verzoek wordt afgewezen, met als toevoeging ‘…dat de dienstplichtige De Haan moet ophouden met zeuren’.

Een verhitte discussie
Foppe is woest. Hij gaat naar het kantoor van de kazernecommandant en meldt zich bij de kapitein toegevoegd: “Ik ben de sergeant De Haan en ik wil de majoor spreken”. De kapitein zegt dat dit niet kan. Maar Foppe is niet van plan weg te gaan voor hij de majoor gesproken heeft. Uiteindelijk loopt hij gewoon door en trekt de deur van het bureau van de majoor open. Er volgt een verhitte discussie tussen een geïrriteerde kazernecommandant en een getergde dienstplichtige.

Ik ben mijn voorgangers niet
Dat gaat ongeveer zo: ‘Wat kom je hier doen, je hebt hier niets te zoeken’. ‘Nee, ik ga niet weg, U moet echt even naar me luisteren. Ik wil gymnastiekleraar worden, daarom ben ik hier. Ik wil mijn akte J halen, die heb ik nodig om verder te komen’, briest Foppe. ‘Dat zal best, maar ik heb slechte ervaringen met jouw voorgangers’, antwoord de majoor. ‘ Maar ik ben mijn voorgangers niet. Ik ben ik en ik wil dit, hoe kunt U daar nu tegen zijn?’

Passes op de stropdas
Terugkijkend zegt Foppe: ‘Ik kreeg de neiging de majoor bij zijn stropdas te pakken, zo boos was ik’. Onverrichter zaken verlaat Foppe het bureau. Als hij nog opgewonden terugkomt op het sportbureau, hoort hij dat de majoor gebeld heeft en hij alsnog toestemming krijgt om op woensdagen eerder te vertrekken!

Gewoon blijven in een abnormale omgeving
Bovenstaande tekent Foppe. Hij is eerlijk, authentiek en vastberaden. Hij heeft er veel voor over om te bereiken wat hij wil. Hij is buitengewoon (blijkt ook later) omdat hij gewoon blijft, ook als de wereld om hem heen abnormaal is.

Foppe de Haan tijdens het symposium in gesprek met dhr Oldenburger.

Meer groen … ook tussen de oren
Als de LO&Sportorganisatie (bijna 35 jaar later) zijn 25-jarig jubileum viert met een spraakmakend symposium op Papendal, groots opgezet over mentale vorming met de titel “Meer groen… ook tussen de oren”, zijn Foppe de Haan en generaal Otto van Wiggen gastsprekers! De ex- dienstplichtig LO&Sportinstructeur boeit de commandanten en andere belangrijke beslissers in de Koninklijke Landmacht met zijn visie op (mentale) vorming. Hij vertelt inspirerend hoe je jonge (soms over het paard getilde) voetballers vormt, ondanks storende invloeden vanuit de omgeving, en inpast in een winnend team.

Nieuwsgierig naar Foppe
"Foppe de Haan-een leven lang voetbaltrainer" is een boek van Menno Haanstra. Het gaat over een voetbaltrainer die opgroeide zonder gas, water en licht en die later te maken kreeg met voetballers met horloges van 80.000, - euro. Diezelfde voetballers wist hij zo te raken dat ze voor hem door het vuur gingen. Foppe wordt gedreven door maar één doel: anderen vooruit helpen, beter maken.

Publicatiedatum: 23 februari 2018


Eerdere columns van Leo Losloper:
-
01: Hot Seat (Primoz Roglic)
- 02: De lange vrouwen van Oranje (Volleybal damesteam NL)
- 03: Favorieten en Tempobeulen (Svein Tuft)
- 04: Voetbal is handbal zonder doelpunten (meerkampster Anouk Vetter)
- 05: Fietsen in de Vogezen (Daan Ritmeester)
- 06: Acceleratie op de Posbank (Maarten Tjallingii)
- 07: Praatzadel en Innovatie (Basketbalbril bij jumpshot)
- 08: Fietsen en Basketball (Ruud Welter en Harry Kippers)
- 09: Lozano, Westerhof en modder (Adri van der Poel, Hans & Wouter Westerhof, Hirving Lozano)
- 10: Koreastrijder Jan, zesde Dan (Jan Nagelkerke)