Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


FIETSEN EN BASKETBALLEN

Achtste column Leo Losloper

Het is traditie. Fietsen na de vakantie met Vic Vasloper. Vic is de hoofdinstructeur LO&S bij wie ik startte als LO&Sportinstructeur. Als hij een biertje op heeft, presenteert hij zich graag als de beste Adjudant Onderofficier Instructeur LO&S van de NAVO en het Warschau Pact. (Dat geeft goed aan van welke generatie hij is.) En als dat nog geen indruk maakt, heeft hij het over de beste LO&Sportofficier die de LO&Sportorganisatie nooit kende.

Froome in het kwadraat
De ritjes zijn bedoeld om bij te praten. Vaak lukt dat praten niet. De macho’s willen laten zien hoe goed ze kunnen fietsen. Deze keer is er nog een reden waarom het bijpraten niet lukt! Vic is verslaafd aan zijn schermpje. Hij is bezig met wattages, trapfrequenties en zijn hartslag. Het is Froome in het kwadraat, hij heeft zelfs zijn houding op de fiets overgenomen. Gezellig is anders!

Alzijdige snuiter
Het wordt pas gezellig als we uitblazen op een terrasje. Vic vraagt: “Erik Raterink, wat is dat voor een snuiter? Lijkt me een alzijdig en fanatiek mannetje. Wat hij schreef over de rol van kapitein Hubert van Bleijenburgh en Luitenant Rooswinkel, instructeurs van Militaire Sport- en Gymnastiekschool, bij het ontstaan van basketbal in Nederland rond 1928 is echt leuk”. 

De achteruitkijk spiegel
Met een blik van ‘Vic vertelt het jonkie een geheim’, gaat hij verder. ”Het is niet bij dat initiatief in 1928 gebleven. Ook daarna zijn er militairen prominent in de top van het basketbal in Nederland. Ik herinner me Ruud Welter. Ruud is in de jaren zestig hoofinstructeur op de School voor Militaire Lichamelijke Opvoeding. Hij wordt in 1961 met “The Wolves” uit Amsterdam landskampioen als speler en in 1964 nog een keer als coach. Ruud kwam graag van zijn bureau als er werd gebasketbald. Zijn afstandsschoten waren feilloos. Ruud was een beetje ijdel en flink kalend. Hij had een Nadal tic. Als hij scoorde, wat hij veel deed, schoof hij het nog dunne haar van achter naar voor! Dat gebaartje werd door cursisten geïmiteerd. Als je het een oudgediende ziet doen, vraag of hij Ruud kent”!

President van Suriname
Ook Harry Kippers heeft het basketbal beïnvloedt. Hij is begin zestiger jaren samen met voetbalcoach Jan Zwartkruis LO&Sportinstructeur op de vliegbasis Soesterberg. Harry is niet alleen coach van het militaire team maar in 1970 ook een jaar coach van het Nederlands Basketbalteam! Ook Bernhard van der Molen, KMA officier van de Genie, speelt begin jaren zeventig op het hoogste niveau. Hij is pointguard bij Donar in Groningen. Hij wordt met een team uit Havelte Nationaal Militair Basketbalkampioen. Wie is spelverdeler in dat team? De president van Suriname, Desi Bouterse!

Veredeld korfbal
Erik heeft het in zijn artikel over veredeld korfbal. Nou, Vic is het daar volledig mee eens. Hij zegt: “Ik heb het meegemaakt. Het is echt een clash van culturen als begin jaren zestig Amerikaanse Militairen van Soesterberg met “The Sabres” voor het eerst deelnemen aan de Nederlandse basketbal competitie. Afvangen bij korfbal blijkt toch iets anders dan rebounden”.

 “Vic, mooie verhalen uit de oude doos. Maar tijd om weer op te stappen, ik heb zin om te douchen.”

Publicatiedatum: 16 augustus 2017