Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


VOETBAL IS HANDBAL ZONDER DOELPUNTEN

Vierde column Leo Losloper

Vanochtend Vic Vastloper aan de lijn. “Hé, Leo waarom heb je mij niet ingeschreven voor het LO&Sport Tourploeg spel”. Mijn antwoord: ”je moet niet alleen lullen maar ook lezen”. Vic belt niet vaak, maar nu moest hij zijn verhaal kwijt. “Heb je Turbo Tom gezien? Man, wat een kanjer. Hij heeft geschiedenis geschreven en niet alleen Limburgse geschiedenis!”

Vic moest zijn verhaal Nederland is een topsportland kwijt. Hij wilde delen dat hij genoten had van Tom Dumoulin, maar ook van al die andere Nederlandse atleten en sporters, die dit weekend succesvol waren!

“Leo, jij weet dat ik een zwak heb voor meerkampers. Of het nu vijfkampers, zevenkampers, tienkampers of triatleten zijn. Ik kick op veelzijdigheid. Wat die Anouk Vetter en haar vader doen is nu precies wat ik zo mooi vind. Lees het verhaal van Mark van Driel in de Volkskrant van maandag maar eens, daar word je wijzer van”. Dochter en vader, zoon en vader, het doet denken aan onze (oud) collega’s Roel Verwijlen en zijn vader (beiden oud collega’s), goede schermmaîtres. Een schermfamilie die ook zijn sporen heeft achtergelaten in de LO/Sport en Krijgsmacht! Roel, nu natuurlijk vooral bekend als succesvol coach van zijn zoon Bas Verwijlen, de beste Nederlandse schermer.

Een vader als je trainer, dat kan heel goed en heel goed fout gaan. Maar bij Europees kampioene Anouk Vetter is het heel goed gegaan. Mooi dat vader Vetter zijn dochter bracht als laatbloeier. Hij wist als geen ander hoe belastend de zevenkamp is. Hoe de explosieve onderdelen spierschade kunnen veroorzaken. Hij koos vanuit zijn ervaring met eerdere toppers voor de voorzichtige aanpak. Vier trainingen in twee dagen, dan een rustdag, vier trainingen in twee dagen, weer een rustdag en zondag uitlopen. Die aanpak paste bij haar zeldzame aanleg. Een teamgenoot over haar aanleg: “Ze wordt al beter als je haar kietelt”. Zaterdag en zondag leidde dat tot een reusachtig succes. Anouk Vetter Europees kampioene op de zevenkamp.

Maar Vic had het natuurlijk ook over Daphne, over Churandy en al die andere atleten die prachtige prestaties leverden bij het Europese Atletiek Kampioenschap in Amsterdam. Hij had het over televisie persoonlijkheid Gregory Sedoc, over Max Verstappen de coureur, over Ferry Weertman de lange afstand zwemmer. Maar ook zeer uitgebreid over zijn favorieten: de volleybalsters ‘De lange Vrouwen van Nederland’. “Ik heb het voorspeld Leo, die gaan de Lange Mannen van 1996 achterna. Ze sloopten Rusland in een vijfsetter. Na vier gemiste Russische matchpoints wonnen ze de match. Ze hebben alleen de USA en Brazilië nog voor zich. Brons in de World Grand Prix. Verder op de Road to Rio!

Bijna twintig minuten had ik geluisterd. Toch maar even gevraagd hoe Leo het EK voetbal had gevonden. “Voor dat voetbal hoeven ze me niet meer wakker te maken. Voetbal is tegenwoordig handbal zonder doelpunten”! Vic heeft nog steeds een duidelijke mening!