Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


EK VOETBAL 2016

Door: Rene van Oost

Het EK voetbal staat op het punt te beginnen. Vrijdag 10 juni starten 24 landen om de felbegeerde beker mee naar huis te nemen en zich 4 jaar Europees Kampioen te mogen noemen. Helaas is Nederland dit EK niet van de partij. Wel hebben we nog steeds Nederlandse voetbalkenners. Ik heb daarom 6 sportinstructeurs met veel voetbalkennis gevraagd om 5 vragen te beantwoorden en een kleine toelichting te geven. Het is leuk om te zien dat er gelijkenissen in zitten, maar ook een aantal punten waar de mannen veel van elkaar verschillen. Bij deze wil ik dan ook Davy Heesakkers, Sigi Carrera, Brugt Bergsma, Kees Visserman, Rik Wolting en Chris Haverslag bedanken voor hun inbreng in dit artikel.

Veel plezier allemaal met de aankomende maand en moge de beste winnen… 

Welk land wordt Europees Kampioen 2016?

Er wordt direct 1 land genoemd. Onze Oosterburen. Sigi en Brugt geven beide aan dat Duitsland een goed uitgebalanceerd elftal heeft en goed op elkaar ingespeeld is. Tevens is de gemiddelde leeftijd 26 jaar en hebben er veel spelers bij Bayern München een goed seizoen gedraaid. Daarnaast vertelt Rik dat Duitsland in de laatste minuten altijd goed presteert en dat dit als wapen kan worden gezien.

Chris is “bang” dat de Duitsers kampioen worden, want hij is meer fan van mooi en technisch voetbal en heeft een zwak voor de Spanjaarden. Hierdoor geeft hij toch de voorkeur aan Spanje. Hij wordt hierin vergezeld door Kees. Kees denkt dat de Spanjaarden de slechte prestatie van het WK willen wegspoelen door in Frankrijk kampioen te worden.

Ze hebben een goede kwalificatie gedraaid, hebben afscheid genomen van de oude sterren en er hebben veel spelers in de Champions League gespeeld. Hierdoor zijn ze goed voorbereid op het hoogste niveau. Davy geeft thuisland Frankrijk de beste kans voor de titel. Frankrijk heeft de sterkste selectie met spelers die bij grote clubs spelen. En daar komt bij dat het thuisvoordeel een extra boost zal geven aan de spelers. 

Wie wordt er topscorer van het toernooi?

Davy heeft veel vertrouwen in Lukaku van België. Hij scoort veel bij middenmoter Everton in Engeland. Maar er is er nog eentje beter zegt Davy. Griezmann van Frankrijk gaat het worden. Hij werkt hard, kan goed voetballen en heeft een nog betere aanvoer dan bij Atletico Madrid. Pogba staat nu achter hem en kan hem fantastisch bedienen.

De rest van de voetbalkenners geven het vertrouwen aan Müller van Duitsland. Ook hij draaide een goed seizoen bij zijn club Bayern München. Tevens zeggen de kenners dat hij op eindtoernooien vaak het net weet te vinden. Tijdens het laatste WK in Brazilië scoorde hij al 5 doelpunten. Daar komt ook nog een keer bij dat de kenners denken dat Duitsland ver komt in het toernooi. En hoe meer wedstrijden, hoe meer kans op doelpunten. 

Welk land zie je als een outsider voor de titel?

De Belgen mogen zichzelf de belangrijkste outsider noemen. Van de top landen verwacht je veel, maar omdat de Belgen een goede selectie hebben die 2 jaar geleden ook veel samen hebben gevoetbald zijn zij ook zeker een kanshebber om hoog te eindigen. De Belgen hebben dit idee ook. Ze weten dat ze kanshebber zijn en willen niet na drie wedstrijden naar huis. Zowel Brugt als Chris en Rik zijn het hiermee eens. Davy twijfelt tussen België en Engeland, maar hoopt op de Belgen. Kees heeft veel vertrouwen in Slowakije. Zij zijn in de kwalificatie tweede geworden achter Spanje. Maar met Engeland en Rusland in de poule zal het wel zwaar worden.

Sigi heeft Polen als outsider. Zij kunnen het nog weleens heel goed gaan doen. Ze zijn in de kwalificatie maar één punt achter Duitsland geëindigd en hebben zelfs met 2-0 van de Duitsers gewonnen. Tevens hebben ze met Lewandowski en Milik erg goede spitsen die samen met de ervaren spelers (Szczesny, Piszczek en Blaszczykowski) het verschil kunnen maken. 

Van welke speler heb je hoge verwachtingen dit toernooi?

Er worden vooral twee spelers genoemd bij deze vraag. De eerste is de Franse Pogba. Davy en Chris zien Pogba als een speler met een enorme drive, kracht en techniek. Een volmaakte speler die na het toernooi een grote transfer tegemoet gaat, aldus Chris. Ook denkt Chris dat Silva voor vermaak gaat zorgen dit EK. Met zijn hoogstandjes zie je dat alles bij hem op techniek gebeurt. Een genot om naar te kijken.

Rik heeft veel vertrouwen in Carrasco van België. Een flegmatieke voetballer met een fantastische techniek en heerlijke dribbels. In de Champions League heeft hij mooie dingen van hem gezien en hoopt daarom op een vervolg op dit kampioenschap.

Toch denken de meesten dat Griezmann van Frankrijk er bovenuit zal steken. Door zijn goede ontwikkeling dit seizoen, waarin hij erg belangrijk is geweest bij zijn club, gaat hij een goed toernooi spelen. Daar komt nog bij dat hij in zijn vaderland speelt, wat hem nog meer zal prikkelen.   

Ga je een ander land extra supporteren nu Nederland niet meedoet?

Kees geeft aan dat hij er nog steeds van baalt dat Nederland niet meedoet. Hij support het land dat het meest verzorgd en aantrekkelijkste voetbal speelt.

Brugt, Davy en Chris geven aan dat zij zullen duimen voor België. Zij zijn toch een beetje de underdog en er komen veel spelers uit de Nederlandse competitie. Sigi geeft aan dat door de blessures in de verdediging van België hij er minder vertrouwen in heeft. Hij support daarom de Engelsen. Engeland heeft ook een goede kwalificatie gespeeld en hebben de mooiste competitie om naar te kijken. Ook is Sigi benieuwd naar de rol van Jamie Vardy en wat er gaat gebeuren met Wayne Rooney.

Rik Wolting hoopt ook op Engeland. Hij geeft aan dat Engeland toch de bakermat is van het voetbal waar veel passie wordt getoond voor het spelletje. Er wordt elke eindronde veel van de Engelsen verwacht, maar het komt er vaak niet uit. Rik blijft hoop houden en zal extra hard juichen bij een goal van de Engelsen.   

Dit waren de antwoorden op de vragen over het EK 2016 in Frankrijk. Ik wens u allen veel plezier bij het kijken naar de wedstrijden en dan kunnen we achteraf kijken welke sportinstructeur een echte voetbalkenner is.

Publicatiedatum: 30 mei 2016