Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


BIJZONDERE ERVARING IN MALAGA

Door: Hans van Leeuwen


Onlangs had ik het genoegen om deel te nemen aan de Wereld Spelen voor Getransplanteerden, de “World Transplant Games” in Málaga.

Twee jaar geleden las ik iets in een tennisblad over de stichting Sport en Transplantatie. Deze stichting organiseert eens per maand trainingen in diverse takken van sport (o.a. volleybal, badminton, tennis, golf, tafeltennis, atletiek, wielrennen, bowling, zwemmen, squash, etc). Dit, ter promotie dat je na een transplantatie van o.a. hart, lever, nier, longen of stamcellen nog gewoon kan sporten en óók om iedereen bewust te maken van het belang van orgaan- en stamceldonatie. Hiervoor worden met hetzelfde doel om het jaar de World Transplant Games (WTG) georganiseerd. In Nederland wachten zo’n 1300 mensen op een donororgaan. De gemiddelde wachttijd voor een nier is 4,5 jaar. Voor andere organen is dat gemiddeld een jaar. Jaarlijks sterven er mensen omdat het donororgaan dat hen had kunnen redden niet beschikbaar kwam.

In mijn geval ging het om stamcellen, de noodzaak hiervan is minder bekend voor stamceldonoren. Zeer ernstig zieke kinderen en volwassenen (in mijn geval met leukemie) hebben stamcellen van een gezonde donor nodig om te kunnen genezen. Vaak is dit de enige manier om te kunnen overleven. Ongeveer 30% van de patiënten vindt binnen hun familie een geschikte donor, 70% is dus afhankelijk van vrijwillige, onverwante stamceldonoren!

In februari kreeg ik te horen dat ik uit een groep van ca.25 tennissers geselecteerd was voor de WTG. De totale NL delegatie bestond uit 64 deelnemers. Tijdens de WTG waren ca. 2200 sporters, uit meer dan 50 landen, actief. Deze Spelen vallen recent onder de vlag van het Internationaal Olympisch Comité. En was daardoor ook vergelijkbaar met de OS, zoals een openings- en sluitingsceremonie, galadiner en het overdragen van de vlag aan de burgemeester van Newcastle waar in 2019 de Spelen worden gehouden.

Qua organisatie was veel goed geregeld, maar de Sportcommissie Landmacht zou hier veel kunnen betekenen. De organisatie is vooral afhankelijk van goedwillende vrijwilligers uit allerlei landen. Deze Spelen werden ook een aantal sporten geïntroduceerd voor de komende Spelen, zoals: petanque, padel, darts en basketbal. Het groepsgevoel en de saamhorigheid van de deelnemers en vele supporters uit Nederland was geweldig. Ook al was er bij een onderdeel slechts één Nederlander die in de prijzen viel: de gehele groep bleef hier geduldig 2 uur op wachten. Dit terwijl ze al uit het toernooi lagen. Zelf won ik brons bij het onderdeel tennis (heren enkel) door eerst een Hongaar te verslaan en daarna een Braziliaan. In de halve finale moest ik het onderspit delven tegen ………..jawel, een Duitser. De sfeer tijdens de wedstrijden was fanatiek met natuurlijk de bedoeling om te winnen. Echter, na de wedstrijden was de sfeer heel gemoedelijk en prettig bij een temperatuur van meer dan 35 graden.

Er waren ook wel bijzondere mensen aanwezig. Zo was er een moeder van 87 die ooit een nier had afgestaan aan haar zoon die deelnam aan Golf, of een zus die speciaal een bezoek bracht aan haar broer die stamcellen van haar had ontvangen. Meest bijzonder: een jonge vrouw die eerst met een kunsthart in leven werd gehouden, daarna een donorhart kreeg en vervolgens een nier gedoneerd kreeg. Ze was super positief en had altijd plezier met een lach op haar gezicht!

We waren hier in ieder geval allemaal als lotgenoten bijeen, middels dit grote sportevenement, die DANKZIJ ……….nog steeds KUNNEN……….!

Waarom registreren als orgaandonor? Nog steeds moeten te veel mensen te lang wachten op een donororgaan. En dat kost mensenlevens. En wat nou als je zelf een orgaan nodig hebt? Of de persoon die je lief hebt? Daarom is het van belang je te registreren als orgaandonor. Dus praat er met elkaar over. En leg je keuze vast in het Donorregister. “Een leven redden, je hebt het in je!”

Tot slot verwijs ik graag naar: www.sportentransplantatie.nl,  www.matchis.nl , www.orgaandonatie.nu en www.wtgmalaga2017.com

Publicatiedatum: 11 juli 2017