Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


DRIELUIK OLYMPISCH RIO
TIENKAMP MET ROB KLUNDER

Door : Paul Lindeboom

De serie over relatief kleine sporten op de Olympische Spelen in Rio wordt afgesloten door onze logistiek medewerker van Groot Heidekamp, Rob Klunder. Inmiddels de 60 al ruim gepasseerd, maar met een zichtbaar sterk lijf uit vroegere tijden.

 Je hebt vroeger op een behoorlijk niveau aan tienkamp gedaan. Was er een sportman waar je door beïnvloedt werd? Waardoor koos je voor tienkamp?

Antw:
Ja, die was er en dat was de toenmalige kampioen van Nederland, Eef Kamerbeek, maar ook bij CIKO66 in Arnhem de welbekende Haico Scharn.
Ik had geprobeerd te voetballen en was hierin zeer snel maar die overtredingen zinden mij niet. Bij een wedstrijd waarin ik weer werd neergelegd gaf ik die persoon een rotschop en kon inrukken. Toen atletiek gaan doen want dan doe je het zelf.

 Wat waren vroeger je uitgesproken beste onderdelen? Hoeveel trainde je op deze nummers en op welke manier?
Antw:
Mijn beste onderdelen waren de sprint, horden, verspringen en de 400m. De slechtste was polsstok hoogspringen. Ik trainde hierop (met wisselende onderdelen) zo’n 6x per week en dan gemiddeld 3 tot 4 uur per trainingssessie, en 1 dag hersteltraining. Ik trainde veel op techniek en 1 x per maand tot het gaatje.

 Je hebt vroeger op een behoorlijk niveau aan tienkamp gedaan. Wat was je allerbeste prestatie? Ben je ooit op het niveau gekomen dat je landskampioen kon worden of geselecteerd kon worden voor de Olympische Spelen?
Antw: Ik
ben 2 x Oostelijk kampioen geweest en 1x 4e bij de NK junioren. Van de twee keren Oostelijk kampioen ging ik een keer naar het Nederlands kampioenschap, de andere keer was ik geblesseerd.
Nivo voor de OS........nee, denk ik niet. Mijn directe concurrent
Eltjo Schutter, waar ik wel eens van gewonnen had, ging wel maar alleen met polsstok.

 Je bent op enig moment afgehaakt met zelfstandig sport bedrijven. Wat was daar de reden van?
Antw:
Ik werd 18 en moest in militaire dienst. Heb bewust gekozen voor de groepen geleide wapens (NIKE) in Duitsland, kortom: veel onregelmatigheid en ver van huis in West-Duitsland. Om dus eigenlijk op nivo te trainen was dit niet mogelijk.

 Je bent tegenwoordig weer enigszins actief in de tienkamp of in de atletiekwereld. Komt dat misschien door je vrouw? Op welke manier ben je zelf bezig om fit te blijven?
Antw:
Betrokkenheid komt weer door mijn vrouw omdat zij weer lid is geworden van Nijmegen-atletiek (zij is NL kampioen speerwerpen geweest). Tegenwoordig doet zij weer mee aan een werp driekamp speer-discus-kogel, en ik ga natuurlijk altijd mee. Op het moment doe ik te weinig voor mijn eigen fitheid maar thuis ben ik wel steeds meer bezig hiermee.