Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

INTERVIEW MET HENNIE KENNIS
AANLOOP NAAR WMOC 2018

Door Paul Lindeboom

Hennie Kennis is de jongste niet meer, later dit jaar bereikt onze olijke Limburger de FLO-leeftijd, maar desondanks staat hij op moment van schrijven letterlijk aan de vooravond van een bijzonder zware klus: het WMOC 2018. Vijf loodzware orienteringswedstrijden in een tijdsbestek van amper een week. Onze website gaat Hennie ‘misbruiken’ als blogstation, elke avond na afloop van een wedstrijd brengt hij verslag uit. Voorafgaand aan zijn eerste wedstrijd (morgen), nu eerst een interview om de lezers in ‘het plaatje’ te brengen.

Hennie, wanneer ben je met Oriënteren begonnen en wat herinner je je van je allereerste ervaring?
“Ik ben pas op latere leeftijd begonnen met Oriënteren. Ik was, denk ik, 35 jaar toen ik als sportinstructeur op de KMA een aantal aluminium palen en een berg rood/witte zakken meekreeg van Lion de Frel en Henny Huijbregts bij boer Bax (KCT).
Ik kreeg wat info over de kaart en de opdracht: ‘voor tijd X moeten ze staan’.”

Wat is in het Oriënteren je allermooiste prestatie of allermooiste evenement?
Ik kijk elk jaar uit naar twee Belgische wedstrijden, allebei in estafette vorm, de Rik Thijs memorial en de Authmans trophee.

Hoe ziet het WK er uit qua organisatie en wedstrijden? In welke leeftijdscategorie start je en hoe groot is je tegenstand? Wat weet je al over de parcoursen? Hoe zit het met je onderkomen?
Het World Masters Orienteering Championship in Denemarken van 7 t/m 14 juli kent twee kwalificatie wedstrijden en drie wedstrijden. In het weekend de sprint in Horsholm (kwalificatie) en finale in Kopenhagen, dinsdag kwalificatie forest voor de middle distance van woensdag en long distance van vrijdag.

Ik start in de groep 55 tot 60 jaar, in mijn groep zitten 310 lopers. Het totaal aantal deelnemers tijdens dit evenement staat op 4200 mannen en vrouwen (van 35 jaar en ouder).

De sprint wedstrijden zijn voor de kwalificatie op het Universiteits terrein van Horsholm en finale in Kopenhagen, de forest wedstrijden aan de kust van Denemarken.

Ik ga samen met Michel van Dongen en Anne Heikoop vrijdag 6 juli richting Denemarken, wij zullen te gast zijn bij de Royal Guards van Denemarken op Rosenborg Castle in Høvelte. Het ligt vlakbij het Competitie Centrum en de wedstrijdgebieden.”


Hoe heb je je specifiek voorbereid op zoveel wedstrijden in zo’n korte periode? Wat is je ervaring met zo’n soort (meerdaags) evenement?
Ik heb door een steeds terugkerende hamstring blessure weinig technisch kunnen trainen. Ik heb een kleine periode van maart t/m mei wedstrijden kunnen lopen en interval trainingen gedaan. Hopelijk gaat de hamstring het houden, in de afgelopen laatste week heb ik een aantal dry needling behandelingen gehad, we gaan het zien.
Ik heb geen ervaring met zo een groot evenement met meerdere wedstrijden en ben dan ook heel benieuwd hoe het is om met zo vele in een wedstrijdgebied rond te rennen.”

Wat is je persoonlijke verwachting van deze wedstrijden? Hoe fit ben je momenteel?
Mijn persoonlijke verwachting is, denk ik net zoals van heel veel deelnemers, GENIETEN van deze prachtige sport op nieuwe kaarten. Ik denk dat ik dusdanig fit ben dat ik 5 wedstrijden in een week aankan.”

Publicatiedatum: 06 juli 2018

Naschrift redactie: van elke wedstrijddag wordt verslag gedaan vanuit Denemarken. Klik hier om die pagina nu te openen.