Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


DIENSTVAKDAGPROMO
BERNHARDKAZERNE 15 SEP
INTERVIEW GERARD KEMKERS

Door: Paul Lindeboom

Ik herken zijn stem direct als hij mij zaterdagochtend vanuit zijn auto belt voor het interview. Kemkers heeft een prettig in het gehoor liggend Noordelijk accent, ondanks zijn latere verklaring dat hij al lang geen Groninger meer is maar een wereldburger, ontstaan door zijn ruim dertig jaar lange schaatscarrière. Gerard is op weg van Roden (waar zijn zoontje moest voetballen) naar Winschoten, waar hij voor het goede doel aan een 10km hardloopwedstrijd deel neemt. Zijn leven bestaat dus nog steeds uit sport en hij maakt duidelijk superfit te zijn. Traint zelf nog steeds een keertje of vijf, zes per week (hardlopen, fietsen en fitness) maar met de stand op genieten want de stand van snot voor de ogen kan hij sinds het einde van zijn profloopbaan als allround schaatser niet meer vinden.

ALLROUNDER
Het leek mij een slimme vraag, of de Zweed Tommy Gustafson zijn grootste concurrent was omdat hij Gerard Kemkers van meer stayergoud afhield of Leo Visser omdat hij hem van veel allroundsuccessen afhield. Gerard antwoord echter binnen een seconde dat hijzelf zijn grootste tegenstander was. Zijn werkethiek was hoog, pijn lijden kon hij behoorlijk goed maar kon zichzelf niet een spiegel voorhouden om te kijken hoe de absolute topschaatser zich op een wedstrijd prepareerde. Gerard geeft later aan dat Leo Visser wel blind ambitieus en een killer was, en hij niet. Werd wel door de Nederlandse schaatskijker het aardigst en leuk gevonden, mede door zijn opgewekte lach en (toen nog) krullenkop.


Een killer mocht Gerard dan misschien niet zijn, een modelatleet voor zijn trainers en coaches was hij wel. Hij geeft aan dat hij zeer train- en coachbaar was. Enorm zelfs, geen enkele twijfel. En daarnaast meedenkend en positief in de omgang. Onder trainer Leen Pfrommer was hij dat nog net niet, net te jong nog. Maar onder Henk Gemser en Ab Krook werd hij al het verlengstuk naar de andere pupillen en gaf daar al blijk van interesse in het trainersvak. Dat versneld in gang gezet werd door zijn (in de media zo benoemde) zwabbervoet. Waarvan later nooit de oorzaak achterhaald werd, maar het gevolg wel: de meest succesvolle schaatstrainer van Nederland.

AMERIKA
Het is bij iedereen wel bekend hoe succesvol zijn TVM periode geweest is, hoe innovatief hij was en hoeveel wereldkampioenen hij afleverde, maar zijn eerste schreden in het coachvak zette Gerard in Amerika. Na het behalen van zijn ALO diploma begeleidde hij vier jaar lang de USA skaters. Op de vraag of hij zijn eerste coachstappen nog kan herinneren, gniffelt hij bijna omdat het enerzijds elke dag als vakantie aanvoelde. Maar het vormde hem snel omdat hij in een andere (sport)cultuur terecht kwam, waar hij ondanks het vakantiegevoel keihard moest werken en waar hij in het begin sterk het gevoel had voor de leeuwen te zijn geworpen. Daartegenover stond de prettige ervaring in een betrekkelijke luwte te kunnen werken.


TALENT
De successen als schaatscoach wijdt Gerard overigens niet aan zijn ALO-diploma of eigen ervaringen met trainers, maar aan zichzelf. “De belangrijkste pilaar ben ik zelf, mensen beter maken zit bij mij in de vingers. Andere ervaringen hebben mij wel beter gemaakt, maar trainen/coachen is mijn talent.” Mooi om dat zo zelfbewust uit de mond van een Nederlander te horen!

FC GRONINGEN
Dat de talenten van Gerard Kemkers veel verder stijgen dan slechts een ijshal en een 400 meter baantje hadden ze in het Euroborg stadion goed door. Na de succesvolle Olympische Winterspelen van Sotsji waren de bestuurders van FC Groningen de slagvaardigsten die de sabbatical van Gerard doorbroken. Zij contracteerden hem als manager Topsport en Talentontwikkeling en hij voelt zich daar als een vis in het water, of beter: als een intkvis waarbij hij in alle tentakels van de club zit. Zijn drie belangrijkste taken zijn 1. De bouw van een nieuw clubgebouw met een visie die dicht bij topsport zit (en waar een bedrag van tussen de 8-10 miljoen mee gemoeid zal zijn) 2. De cultuur van de vereniging spiegelen aan een topsport cultuur en 3. De opleiding onder de loep nemen – het is de leiding duidelijk dat FC Groningen geen kopende club meer kan zijn maar een opleidende.

Ondanks dat Gerard zijn hele leven FC Groningen op de voet gevolgd heeft, zijn hele familie voetbalgek is en hij heel veel voetbal om zich heen heeft – “ik denk dat ik het spelletje wel snap” – denkt hij toch dat zijn managerskwaliteiten de overhand zullen hebben in zijn nieuwe functie.


Al met al een behoorlijk lineaire lijn in de ontwikkeling van iemand die op straat altijd de spelletjes organiseerde en van jongs af aan gymleraar wilde worden…..

CV
1985 4e WK Junioren
1986 2e NK Allround
1988 1e 5000m NK Afstanden
1988 3e 5000m Olympische Spelen Calgary
1988 3e EK Allround
1989 2e EK Allround en 2e WK Allround
2002-2014 coach van wereldkampioenen Jochem Uytdehaage, Renate Groenewold, Paulien van Deutekom, Ireen Wust & Sven Kramer
2006 Nederlands Coach van het Jaar NOC/NSF Sportgala
2013 Nederlands Sportcoach van het jaar
2014 Ridder in de Orde van Oranje Nassau
2015 aangesteld als
Manager Topsport en Talentontwikkeling van de Trots van het Noorden (FC Groningen)


BIOGRAFIE
Gerard Kemkers was zelf eind jaren ’80 en begin jaren ’90 een succesvol schaatser. Zo wist hij tijdens de Olympische Spelen in Calgary in 1988 een bronzen medaille te behalen op de 5.000 meter. Helaas moest hij zijn eigen schaatscarrière vroegtijdig beëindigen. Na de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en vier jaar pionieren als coach in Amerika maakte Gerard Kemkers de overstap naar Nederland waar hij terecht kwam bij de Kernploeg. In 2002 startte hij aan een nieuw project. Sponsor TVM wilde een nieuwe schaatsploeg beginnen met de ervaren Gerard Kemkers als coach. Al snel boekte hij grote successen met zijn schaatsers. Onder andere Sven Kramer, Ireen Wust, Koen Verweij, zijn uitgegroeid tot grote kampioenen (Europees, Wereld en Olympisch). Gerard Kemkers is een coach die het maximale uit zijn ploeg weet te halen. Als coach wordt Gerard Kemkers gekenmerkt door zijn passie en gedrevenheid. Niets laat hij aan het toeval over. Hoewel Kemkers bij in de tijd bij TVM een begeleidingsstaf van 20 man om zich heen heeft verzameld, houdt hij toch controle tot in de laatste details. De tegenslagen waarmee hij te maken kreeg in zijn eigen schaatscarrière hebben hem gevormd tot wat hij is geworden: één van de beste coaches ter wereld.