Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


INTERVIEW ANDREA JOCHEMS

Door: Paul Lindeboom

Je bent nu ongeveer een half jaar werkzaam bij het Fieldlab van de KMS. Waar bestaan globaal je werkzaamheden uit?

“Mijn voornaamste werkzaamheden zijn het monitoren van de aspirant onderofficier (AO) en het bewaken van hun belasting/belastbaarheid in de breedste zin van het woord. Denk hierbij aan vragenlijsten welke ik wekelijks laat invullen door elke AO in opleiding (hierin gaat het niet alleen over de fysieke belasting maar ook over de mentale kant van de opleiding), het afnemen van fysieke testen zoals de intest en de AMF in samenwerking met de Lo/s, het meten van de fysieke belasting tijdens velddiensten, het plegen van overleg met de (medische) specialisten en de pelotonscommandanten. Dit alles met als doel om middels onderzoek, advies en voorlichting een bijdrage te leveren aan de fysieke en mentale inzetbaarheid van de AO om zodoende het blessureleed en de uitval te beperken. Dit alles bewerkstelligen lukt mij niet alleen. Daarom werk ik veel samen met de pelotonscommandanten en hun kader van de verschillende SIVO’s, de Lo/s groep van Legerplaats Ermelo, de medisch specialisten (GZHC, GV en BMW), de  werkvelden binnen TGTF en de overige Fieldlabs (11 LMB, 13 Lt Brig, 43 Mech Brig, KMA en KCT). Daarnaast is het een belangrijke taak om alle kennis en informatie te borgen en te delen”.

Het Fieldlab in volle actie!

Wat zijn in dat half jaar voor jou de meest opvallende constateringen over de fitheid en belastbaarheid van de KMS-leerlingen?

“Je kunt denk ik wel zeggen dat de belastbaarheid van de Nederlandse jeugd zich aanpast aan het tijdsbeeld. Denk aan: digitalisering, onvoldoende beroepskrachten Lichamelijke Oefening op scholen en minder buiten spelen. Alle leerlingen van de KMS worden net als vroeger met een bepaalde fysieke fitheid aangenomen. Tegenwoordig wordt de fysieke fitheid gekoppeld aan de eisen die de toekomstige functie vraagt. Waar wij weinig zicht op hebben is de orthopedische belastbaarheid van deze leerlingen. Doordat er minder wordt bewogen, buiten wordt gespeeld, lijkt het er op dat kinderen minder worden blootgesteld aan schokbelastingen waardoor de orthopedische belastbaarheid minder is. Als opleidingen zeer kort zijn met pittige fysieke eindtermen, denk aan in korte tijd veel kilometers lopen met veel bepakking, dan verklaart dit voor een deel de uitval om medische redenen. Andere reden voor vroegtijdige uitval door blessures is dat cardio-vasculaire fitheid sneller wordt verbeterd dan de orthopedische belastbaarheid. Trainers en opleiders zouden hier meer rekening mee moeten houden bij het schrijven van trainings- en opleidingsschema’s.”

Andrea met al haar TGTF-collega's

Welke wijzigingen of aanpassingen zijn er tijdens jouw functieperiode doorgevoerd ter verbetering van de trainingsaanpak of -methoden? Welke rol speelt onze LO/Sportgroep daarbij?

“Omdat we tegenwoordig de mensen aannemen op functie, worden ze ook fysiek gekeurd op de daarbij behorende functieclusters. Dit betekent dat we ze ook als dusdanig moeten belasten. Omdat men ziet dat de functieclusters vaak gemixt in 1 peloton zitten, zal er meer gedifferentieerd moeten worden om iedereen te kunnen voorzien van de juiste trainingsprikkel. Iemand die gekeurd is op functiecluster 1 kan namelijk niet hetzelfde belast worden als iemand die functiecluster 6 goedgekeurd is. Simpelweg omdat ze niet allebei even belastbaar zijn. Als deze leerlingen in hetzelfde opleidingspeloton zitten en als groep worden belast, zit het gevaar er in dat de een overbelast en de ander onderbelast wordt. Uiteindelijk leidt dit allebei tot fysieke (en evt mentale) problemen. Dit geldt niet alleen tijdens de sportlessen maar ook tijdens de velddiensten. Ook hier zal er een onderscheid moeten zijn in de fysieke belasting. Op dit moment is de Lo/s groep Ermelo (in samenwerking met TGTF) bezig om de fysieke doorlopende leerlijn te optimaliseren o.a. door alle fysieke belastingen, dus sportlessen, velddiensten en VTV (Verplaatsen Te Voet, red.), weg te zetten in het (gedifferentieerd) FMOTP. De aanpassing zit ook in scheiding in leerlingen met lage (1-3) en hoge (4-6) functieclusters. Het voordeel hierbij is tevens dat de complete fysieke belasting ook beter inzichtelijk wordt voor de instructeur van het SIVO peloton zodat we ze meer handvatten kunnen geven voor hun eigen invulling.”

Tussen alle Fieldlab-bedrijven door maak je ook deel uit van de militaire triathlonploeg. Hoeveel trainingsuren weet je op dit moment – we naderen zo’n beetje de piekperiode van de triathlonsport – op de mat te leggen?

“Triathlon neemt een belangrijke plaats in mijn leven in. Het is een sport waarin veel diversiteit zit. Het zijn tenslotte drie onderdelen waarbij je ook nog kunt differentiëren in de diverse afstanden (sprint-, achtste-, kwart-, olympische-, halve of hele afstand). Welke afstand je ook kiest, het blijft altijd een uitdaging om sneller en harder te gaan. Deze uitdaging spreekt mij dan ook erg aan! Divers in training en wedstrijden, proberen er alles uit te halen wat erin zit. Met mijn trainer Rik van Trigt bekijken we per jaar waar de belangrijke piekmomenten moeten zitten. Daar “ brengt” hij mij dan naartoe middels zijn trainingsschema’s. Een goede samenwerking en een goede communicatie tussen trainer en atleet is in deze sport ook een vereiste. Hij moet weten hoe ik mij voel, waar mijn verbeterpunten zitten en op welke wijze hij mij het beste naar het piekmoment kan brengen. Iedereen is hierin namelijk anders. (Gelukkig zit dat helemaal goed tussen Rik en mij!)

Het voordeel welke mijn huidige functie met zich mee brengt, is het feit dat ik hier veel meer regelmaat heb waardoor ik gestructureerder kan trainen. Gemiddeld genomen lig ik drie keer per week in het zwembad, fiets ik ongeveer 250 km en loop ik om en nabij de 55 km per week. De meeste trainingsuren liggen in het weekend en door de weeks vroeg in de ochtend en na 17:00. De stelregel hierbij is dat het werk er niet onder mag lijden. Ik ben in de eerste plaats tenslotte militair.

De hele dag slenteren door de stad of een weekendje weg zit er nu even niet in, dat haal ik in oktober wel dubbel en dik in! Het vergt veel discipline. Vroeg je bed uit om te zwemmen voor aanvang van je werk, en na het werk nog even op de fiets of de loopschoenen aan. Totaal ben ik ongeveer 20 uur per week met mijn sport bezig. Dat klinkt veel, en dat is het misschien ook. Maar wanneer je enthousiast bent en je weet waar je het voor doet, dan doe je dat met plezier. (Natuurlijk heeft iedereen zo zijn baaldagen, dagen dat je geen zin hebt om uit je bed te komen of dat je als een vaatdoek op de fiets zit en met lood in je schoenen door het bos loopt. Die dagen horen erbij…..)”

Wat wordt dit jaar je belangrijkste wedstrijd? En wat is tot nu toe je beste prestatie of mooiste wedstrijd geweest?

“Met de NMET (Nederlandse Militaire Equipe Triathlon) hebben we een aantal wedstrijden op het schema staan. Natuurlijk het NMK welke een paar weken geleden in Biddinghuizen heeft plaatsgevonden, maar ook de internationale wedstrijden in Warendorf (Dld) en Luxemburg. Die wedstrijden zijn allemaal van belang! Nederland is maar een klein land wanneer het op (militaire) triathlon aankomt. Dat zien wij ook wanneer we uitgenodigd worden voor een internationale wedstrijd. Dan sta je tussen de professionele triatleten aan de start - wat overigens stiekem best gaaf is! - en is het van belang dat we als NMET binnen de 60% eindigen. Dat is de eis die de BIMS aan ons stelt. Dus voor ons is iedere wedstrijd met de NMET van belang!

Iedere wedstrijd is mooi! Het samen zijn met de NMET voor aanvang van de wedstrijd is super! We hebben een fijne groep atleten en begeleiders. De sfeer is altijd erg goed met zulke dagen. Natuurlijk maakt de omgeving ook een belangrijk deel uit van de wedstrijd. Zo was Zuid-Korea afgelopen jaar het toneel van de Wereld Spelen. Ontzettend gaaf natuurlijk om daar te mogen trainen en de wedstrijd te mogen doen, een ervaring om nooit te vergeten! Maar ook mijn eerste deelname aan de hele van Almere is een ervaring welke mij altijd zal bijblijven. Het samen beleven van de wedstrijd met mijn vriend en de binnenkomst (zeggen dat je het nooit meer doet maar het jaar erna toch weer aan de start staat…..).

Daarnaast zal ik in augustus deelnemen aan de “klassieke hele triathlon”  in Vichy, Frankrijk. Dit zal mijn persoonlijke hoogtepunt worden van dit jaar. Vichy zal mijn derde hele triathlon worden. Beide voorgaande keren heb ik deelgenomen aan de hele in Almere.”