Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


INTERVIEW MET MEINE DE BOER

Door Paul Lindeboom

Meine, je bent ruim boven de 50, maar nog steeds actief als voetbalscheidsrechter. Afgelopen weekend beleefde je een bijzonder hoogtepunt. Kun je kort schetsen hoe je je debuut maakte in de TOP-klasse en hoe je het acteren op dit hogere niveau zelf beleefd hebt?
“Ik was als 4e official aangesteld bij de Top-klasse wedstrijd Kozakken Boys-ONS Sneek. In de rust bleek dat de 1e assistent scheidsrechter niet verder kon door een blessure. Dan moet de 4e official deze taak overnemen en zodoende maakte ik na 21 jaar mijn debuut op het hoogste amateurniveau als ass. scheidsrechter.”

Kun je de eerste wedstrijd als scheidsrechter nog herinneren? Hoe oud was je toen en wat zijn je herinneringen aan die wedstrijd?
“Mijn eerste wedstrijd voor de KNVB was in februari 1994. Daarvoor had ik wel in de zaal gefloten voor kazerne evenementen. De eerste wedstrijden fluit je te veel als voetballer en denk je nog te veel als voetballer. Hierdoor pas je de regels niet op de juiste wijze toe. Daarnaast moet je erg wennen aan het commentaar van spelers en toeschouwers.”

Hoe vind jij dat het voetbal in de tijd van je eerste en (voorlopig) laatste wedstrijd geëvolueerd is vanuit het oogpunt van de scheidsrechter?
“Het voetbal is veel sneller geworden. Het tempo in de wedstrijd ligt vaak veel hoger dan in mijn eerste wedstrijden als scheidsrechter. Er is veel minder acceptatie t.a.v. de beslissingen van de scheidsrechter en het verbale geweld is toegenomen richting tegenstanders en scheidsrechters.”

Hoe weet jij jezelf fit te houden en hoe weet jij de snelheid van het spel bij te houden?
“Fit blijven komt doordat je goed voor je lichaam zorgt. Regelmatig bij de masseur langs en na een wedstrijd er voor zorgen dat je een herstel training ondergaat en natuurlijk voldoende rust neemt. Een á twee keer per week train ik zelfstandig op kracht en uithoudingsvermogen Daarnaast train ik 1 keer per week met een groep scheidsrechters o.l.v. een conditietrainer. Dan trainen we 5 kwartier wedstrijd specifiek d.m.v. sprints, steigerungs en pyramideloopjes verweven met wenden en keren. De snelheid van het spel bij houden doe je door "slim" te lopen en goed te anticiperen op de komende spelsituaties. Door het spel te ‘lezen’ zoals men dat noemt.”

Wat was als scheidsrechter je allerbeste wedstrijd ooit? Welke wedstrijd c.q. toernooi was dat en wat voor een gevoel had je na afloop? Hoe ‘vier’ je zo’n wedstrijd in je eentje?
“Ik kan geen specifieke wedstrijd benoemen als allerbeste wedstrijd ooit. Er zijn meerdere wedstrijden geweest waarin meerdere elementen voor mij als scheidsrechter als een puzzel in elkaar vielen, waardoor je als spelleider een prima prestatie neerlegt voor beide ploegen - ondanks dat misschien één van de ploegen heeft verloren. Hierbij gaat het dan om bijv. op het juiste moment voordeel te geven waardoor er door de aanvallende partij wordt gescoord. Dat geeft je een kick als scheidsrechter als zo de voordeelregel uitpakt voor de aanvallende partij. Dit vier je door middel van een glimlach en een innerlijk euforisch "Yes" gevoel. Daarnaast zijn de internationale militaire wedstrijden en toernooien in o.a. Amerika, Ierland, Groot Brittannië en Frankrijk, waaraan ik als KNVB official heb deelgenomen, een leuke en leerzame ervaring geweest.”