Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

INTERVIEW MET ROLSKI DOCENT MACHIEL ITTMANN

Door Paul Lindeboom

Het winterseizoen 2019-2020 is in aantocht. Weer lekker guur en koud en met een beetje geluk veel sneeuw in het vooruitzicht. Maar ook als die witte magie niet naar beneden valt, zal er door onze LO&Sportinstructeurs veel uren in winterse oefengebieden doorgebracht worden. De bedrevenheid voor de langlauflatten is in de achter ons liggende winter bijgebracht door Machiel Ittmann, waarvan de redactie zich al maanden afvraagt of die zelf wel enige expertise in huis heeft......   

Machiel, ter introductie aan de LO&Sportorganisatie leek het mij  leuk dat jij je drie meest in het oog springende prestaties vermeld en kort beschrijft. De keus zal best lastig worden met zo’n rijke en imposante sportcarrière, waarin je zelfs onze topper Rik van Trigt een keer verslagen hebt in een onderling duel.
“Inderdaad een moeilijke keuze, ik heb ondertussen in mijn carrière zoveel wedstrijden gedaan. Maar ik denk dat de 19e plek op het WK in Nice wel een van mijn betere wedstrijden was. Ik denk met veel genoegen terug aan die tijd. We zaten een hele week in appartementen complex met de NL selectie met o.a. Martin Breedijk, Nick Marijnissen, Richard van Diessen, Jan van de Marel en nog veel andere NL toppers. Veel geleerd die week en veel lol gehad. Ik was behoorlijk goed in de afdalingen en elke klim moest ik lossen uit een groep met vele grote namen zoals Christoph Mauch, Olivier Bernard en een aantal Belgen met Dirk van Gossum. Maar in de afdaling kon ik bij komen en er zelfs weer voorbij rijden. De Belgen vroegen na de wedstrijd aan de bondscoach wie die zotte Hollander was op die zwarte fiets die als een malloot daalde. Dat was ik en daar groeide ik wel van.

Andere wedstrijd die me altijd zal bijblijven, en ook mijn enige titel bij de senioren, was het NK in Assen waar ik NL kampioen wintertriathlon werd. Tijdens het lopen had ik nog een kleine aanvaring met Rob Barel die vond dat ik hem teveel sneed tijdens inhalen van andere deelnemers die we lapten. Hij duwde me zowat de sloot in. Gelukkig zijn Rob en ik daarna zeer goed met elkaar geworden en hebben we veel wedstrijden zelfs nog samen gedaan. Ik voelde me voor die wedstrijd toen we ernaar toe reden helemaal niet top. Ik zie tegen Irene, mijn vrouw, ‘keer maar om, het wordt niets’. Maar we waren al zo’n eind onderweg dat ze zei ‘je gaat het maar gewoon proberen’. Het bleek dat ik echt een topdag had, vooral op de fiets. Ik reed iedereen ondanks de harde wind helemaal weg. En had al zo’n voorsprong met het schaatsen dat het bijna niet meer fout kon gaan. Ik had het tijdens het schaatsen wel zwaar maar het lukte om NL kampioen te worden.

En de derde wedstrijd waar ik goede herinneringen aan heb, is het NK in Almere in 1996 waar ik Rik onder andere versloeg. Samen met mijn maat Martin Breedijk hadden we er keihard voor getraind en we waren ontzettend goed in vorm. Uiteindelijk een toptijd van 8 uur 17 en een half uur van mijn PR af. Dat was een flinke verbetering. Uiteindelijk heb ik dit jaar weer Almere gedaan en het is me ook dit jaar gelukt om nog net onder de 9 uur te komen, 8:59. Ik weet niet wat knapper is maar op mijn 50ste deze tijd voelde als een overwinning. Elf keer in Almere gestart en elf keer onder de 9 uur.”

Flink wat sportinstructeurs kennen jou van de langlauf- en ski-bijscholing. Hoe ben jij als duursporter met deze winteractiviteiten bedreven geraakt, waarbij het schaatsen je ook nog eens goed afgaat, en dan ook nog eens op een niveau dat je de wereldtop hebt weten te bereiken in wintertriathlons?
Tijdens mijn studie op de ALO in Amsterdam ben ik in aanraking gekomen met langlaufen. Er werden op de ALO altijd verschillende projectweken georganiseerd en 1 daarvan was op de Weissensee, met schaatsen en langlaufen, georganiseerd door Axel Koenders. Daar heb ik de beginselen geleerd van Marianne Vlasveld. Daarna ben ik het langlauf wereldje ingerold en werd ik bondscoach rolskiën onder Sidney Teeling die de coördinator was bij de NskiV. Ik heb toen, en momenteel nog elke winter, veel in de sneeuw gestaan. Dat heeft samen met rolskiën ontzettend geholpen om de top in NL met langlaufen te halen. 

Samen met Marianne heb ik een aantal jaar de World cups en Europa cups afgewerkt in de wintertriathlon, dat is met de onderdelen lopen, mountainbiken en langlaufen. Daar best mooie resultaten weten te halen maar om de echte top te halen kwam ik tekort. Deze drie sporten beheersen de top langlaufers ook en het schaatsen waar wij NL goed in zijn zat er niet in. Dus wintertriathlon met de onderdelen lopen, schaatsen en langlaufen ligt mij veel beter.”

Ik neem aan dat je vaker scholing geeft op het gebied van langlaufen en skiën. Wat is je opgevallen aan de trainingen/scholingen aan onze LO&Sportinstructeurs? (Ik denk dan aan leervermogen, aanvangsniveau, behendigheid, etc.)
“Het grote verschil tussen Defensie en de instructeurs cursussen die ik voor de NSkiV in dienst van Vasa Sport geef is dat ik bij Defensie te maken heb met Ciossers en ALO’ers. De cursus voor de burgers is juist heel erg gericht op het lesgeven en methodiek en didactiek. Bij Defensie is het juist gericht op eigen vaardigheid en methodiek. Lesgeven kunnen ze al en dat scheelt wel een hele hoop. Het is vooral ‘anders’ omdat de burger echt over een bepaalde vaardigheid moet beschikken voordat hij de cursus mag doen. Gelukkig zijn de instructeurs van Defensie nog jong en pikken ze het razendsnel op. Super gemotiveerd leren ze heel snel en ze zijn niet moe te krijgen. Ik jaag ze de hele Vlasakkers over en in een middag rollen we zo met instructie al 15 km. Dat is echt al een pittige afstand op de rolski’s met alle heuveltjes waar ik ze op- en afjaag.”

Je hebt podiumplaatsen bereikt op Nederlandse kampioenschappen op de Lange Afstand Triathlon, Langlaufen Klassiek, Langlaufen combi-sprint, Langlaufen marathon en de wintertriathlon. Welke tak van sport heeft jouw meeste voorkeur?
“De afwisseling is juist zo mooi. Als ik de zomer heb gehad, kijk ik weer uit naar de winter en andersom. Qua sport vind ik langlaufen de mooiste sport. En dan hebben de marathon’s mijn voorkeur maar ook daarin geldt voor mij dat ik die korte NK wedstrijden ook heel gaaf vind om te doen. Triathlon is echt in de zomer mijn sport, de compleetheid die je moet hebben om in 3 onderdelen alles er uit te halen. Mountainbiken is ook een fantastische sport. In de zomer begeleid ik mountainbike reizen voor Vasa Sport, die zijn ook erg gaaf om te doen. We rijden over hele technische trails die echt een uitdaging zijn om fietsend beneden te komen.”

Je hebt dit jaar een bijzonder sportjaar afgewerkt. Verder wil ik daar maar niets over vragen, want brand maar los over het wat, waarom en wanneer.
“Dit jaar, omdat ik 50 werd, had ik bedacht om alle NK’s van de Nederlandse Triathlon Bond mee te doen in mijn klasse. In totaal heb ik 10 NK’s meegedaan waarin van 9 een agegroup klassement werd opgemaakt, dat begon al met het NK wintertriathlon daarna de RBR’s op racefiets en mountainbike en de NK’s 1/8, 1/4, 1/2 en de hele Triathlon van Almere. Het is gelukt om op elk NK op het podium te komen en dat resulteerde in 6x goud, 1x zilver en 2x brons. Ik heb ook nog brons gehaald op het EK 1/4 in Weert en goud op het EK hele Triathlon in Almere. Kortom, echt een topjaar!!”

Publicatiedatum: 08 november 2019