Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
 
 
 

VAN OIRSCHOT (VIA PARIJS) NAAR ROTTERDAM

Door Sander van Rooijen

Ook onze jongens hebben een eigen loopshirt

In 1991 ontstond na de marathon van Rotterdam uit een weddenschap tussen twee vrienden, wie het snelst in Parijs zou zijn, uiteindelijk de Rotterdam-Parijs-Run. De twee hardlopers besloten om sponsors te zoeken voor deze uitdaging, wat ze verrassend goed afging. Na afloop bleken ze, na aftrek van de onkosten, nog 100.000 gulden over te houden. Dit bedrag wilden zij aan een goed doel doneren.

De tip werd gegeven dat er in het Daniel den Hoed ziekenhuis mensen lagen die niet naar de gang konden om te bellen omdat ze vastzaten aan een infuus. Er zijn toen met dit geld een aantal mobiele infuushouders aangeschaft, daarnaast is geholpen met nieuwe telefoons en een aantal tv’s. Op deze manier konden ze een kleine bijdrage leveren om het ziekenhuisverblijf net een beetje aangenamer te maken. Zo is ook het doel van Roparun ontstaan, palliatieve zorg voor mensen met kanker.

Uiteindelijk werd de Roparun een estafetteloop voor teams (met daarin chauffeurs, masseurs, koks, lopers en fietsers/begeleiders), waarin vele jaren Defensie met sterke teams voor de dag kwam. En werd om organisatorische redenen de route omgegooid en van Parijs naar Rotterdam gelopen.

Ook dit jaar is de Landmacht goed vertegenwoordigd. Vanuit Oirschot vertrokken vandaag 2 teams, waarvoor onze sportinstructeur Sander van Rooijen de trainingen verzorgde.
Sander (via een mailbericht vanuit zijn mindef-mailbox om 10:00 uur vandaag): “De s
tart werd gemaakt met de vraag vanuit de eenheid 13 Hrst of zij konden deelnemen, waarbij het gezien zou worden als een teambuilding.

Fietsers, begeleiders en lopers bij de start


Niet veel later werd ik door de Brigade aangesproken of we nog een team zouden kunnen formeren, tijdens de jaarlijkse Nieuwjaarsloop (januari jongst leden) de vraag uit gezet aan de gehele brigade en binnen een maand hadden we een 2 de team.
Na korte tijd volledig gevuld op weg naar de start van de Ropa-run, 57 man sterk de voorbereiding in!!

Belangrijkste happening tijdens het optrainen was een parcours training die gehouden werd in maart, hier kijkend naar de stand van zaken en wat we (vooral voor de lopers) nog recht moeten trekken om fit aan de start te staan. De training was van 1800 tot 0230, rennend vanaf de Belgische grens naar Oud-Beijerland centrum.
Sneeuw, regen maar ook een heldere hemel hebben we tijdens de training gehad en iedereen een nacht training achter de rug, wat heel apart was naar zeggen van de lopers.

Vandaag dan de dag dat het zover is! Vanaf 1300 aanrijden naar Parijs om vannacht om 2320 (team 1) en 2340 (team 2) van start te kunnen gaan.

Mocht iemand ons willen volgen: de teams zijn 221 Hrst Compagnie & 312 13 Lichte Brigade.”

Na afloop volgt er vanuit de deelnemers een wedstrijdverslag.

Publicatiedatum: 19 mei 2018

.