Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

LUCIA RIJKER: DROOMWIJF

Door Paul Lindeboom

Het is niet veel Nederlandse topsporters gegeven om Hollywood te veroveren. Sterker, het is niet veel Nederlandse topacteurs gelukt om tot de verbeelding sprekende rollen in een Amerikaanse film te verkrijgen. Is het toeval dat zowel de voor- als achternaam van Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Lucia Rijker alle drie uit twee lettergrepen bestaan? Nee, toeval bestaat niet.

Alhoewel. Die laatste opmerking neem ik terug. Alle drie speelden ze toevallig meermaals de rol van een echte, regelrechte klootzaak. Waarbij de rol van Lucia Rijker, gezien haar geslacht, er eentje was van een onvervalste bitch from hell. Herinner je je de film van Clint Eastwood, waarin hij niet slechts de regisseur was maar ook de rol speelde van de bokstrainer met weinig woorden en norse blik? Zo'n typetje als die hij zijn hele carrière speelde, maar waar hij wel wereldberoemd werd. En in deze film, ik heb het over Million Dollar baby, ondanks zijn faam weg gespeeld werd door twee vrouwen. Waarbij Lucia een deel van haar kickboks-capaciteiten demonstreerde in een reguliere bokswedstrijd. Kijk naar dit fragment, kijk naar de zwoele blik van Lucia en je bent genezen van je wilde dromen met wilde vrouwen.


De boksscene in Million Dollar Baby was eigenlijk niet om aan te zien, zo nep, zo Rocky, Hollywood weet zelden actiescenes in een boksring te vertalen naar reality tv. Zo jammer dat Bruce Lee zo jong overleden is. Desondanks toch maar even 4 Oscars in de wacht gesleept, maar de choreografie deed geen eer aan de vechtkunsten van Lucia. Liefst zes wereldtitels en een erelijst die macht uitstraalt: alle 54 profwedstrijden ongeslagen, waarvan 39 door knock-out. Je twijfelt toch aan het aantal nog in leven zijnde hersencellen van de vrouwelijke kickboksers die in die gloriejaren Lucia Rijker durfden uitdagen voor de wereldtitel. Zeker als je dit filmpje vooraf ook nog bekeken zou hebben:


Met de looks van Lucia in het gewone leven zat het wél goed. Pretty woman. Niet zo gek dat Hollywood haar wel durfde te benaderen, met als een vermeldenswaardig resultaat een rol in een kaskraker als Star Trek.
Niet zo gek dat de Nederlandse tv de talenten van Lucia wist te schatten op waarde. Deze opmerking moet ik misschien ook wel terug trekken als ik Sterren Springen memoreer, waarschijnlijk wel een van de intellectuele dieptepunten van de commerciële zenders, en dan bedoel ik hier niet de hoogte van de duikplank maar de zaaddodende lengte van de aanloop van de zogenaamde sterren. Dat de uitzendingen van Omroep Max sneller gemonteerd lijken, zegt genoeg.

Gelukkig staat het hoge niveau van het NTR-programma Dream School daar tegenover. Daarin helpt zij jongeren die zijn vastgelopen in het reguliere schoolsysteem. Met in haar inspirerende team onze (oud-)collega’s Rob Oosterveer en Arian van Helden als gastdocenten voor een aflevering in het komende, derde seizoen. Coming soon (NPO3).
Afleveringen uit de eerste twee seizoenen terugkijken? Klik hier.

Publicatiedatum: 24 oktober 2018