Door: André Wijnberger

Begin mei waren de Invictus Games in Orlando. Waarschijnlijk heeft u enorm uw best moeten doen om daar niets van te weten, want alle media is gebruikt om hier aandacht voor te vragen. Als team kunnen we daar alleen maar gelukkig van worden. In dit artikel dan ook geen opsomming van allerlei prestaties van de atleten, maar iets meer achtergrond informatie.

Aanstichter
De Engelse Prins Harry was na zijn twee uitzendingen zo onder de indruk van allerlei zaken, dat hij na zijn actieve periode als militair iets wilde doen voor gewond geraakte soldaten. Met royale (
J) steun van het bedrijfsleven heeft hij in 2014 de eerste editie van de Invictus Games in Londen laten organiseren. Dat was al een succes, dit jaar was de 2 e editie in Orlando, USA. Met een ploeg van 30 atleten kon de Nederlandse ploeg vertrekken op 3 mei jongstleden.

Voorbereiding
Deze periode kenmerkte zich door een zestal centrale trainingen, die vrijwel allemaal in Doorn op het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg werden gehouden.  Daarnaast werden er voor diverse takken van sport ook wedstrijden georganiseerd, vaak samengaand met een civiele partner. Achter de schermen was de bijdrage van LO/Sport personeel CLAS substantieel te noemen;

Pieter van der Peet als Chef d’Equipe, Eric Hoek en ondergetekende als vaste trainers, daarnaast ondersteund door Luuk Nissen als fietstrainer en veel civiele partners die meer ervaring hebben in het sporten met een beperking. Daarnaast was Jacques Ooms veelvuldig aanwezig bij de zwemtrainingen (ook op dinsdagavonden) en raakte hij later samen met Bart Haggeman betrokken bij het Family and Friends verhaal. De atleten mogen namelijk in het kader van het herstel ook een tweetal naasten meenemen naar het evenement. Uniek te noemen, en ook heel erg gewaardeerd door deze categorie.

Uitvoering
In de uitvoering van zowel de trainingen, maar ook zeer zeker in aanloop naar het evenement zelf was de samenwerking met het BIMS natuurlijk veelvuldig. Een niet te onderschatten hoeveelheid werk bracht dat met zich mee, want het organisatie comité in de USA wilde van tevoren heel veel informatie hebben, lang leve het digitale tijdperk. De ondersteuning vanuit het MRC zelf was ook enorm te noemen, als kartrekker Jeroen Hulst, die in zijn dubbelrol van C - MRC, maar ook als Chef de Mission een hele berg werk heeft verzet. Daarnaast ook veel steun van Edwin de Wolf van de OTA, fysiotherapeuten Aart Sebastiaan Vos en Willem Swaan , Paresto en vele andere medewerkers hebben hieraan steun verleend, geweldig!

André als starter bij de tijdrit

Terug naar de ondersteuning van LO/S personeel.  Pieter heeft heel veel zaken opgelijnd en gefaciliteerd, gecoördineerd en begeleid. Een spin in het web dus, voorwaar geen sinecure. Eric Hoek viel met zijn neus in de boter, nog maar net aan de slag op het MRC en hij kreeg beide spelsporten toebedeeld. Grote voordeel daarvan was dat hij in korte tijd veel atleten leerde kennen, en niet onbelangrijk, veel  atleten leerden hem kennen. Mijn rol als ‘hoofdtrainer’  was naast het coördineren van alle accommodatie en afspraken, met bijvoorbeeld Paresto of externe trainers, ook het begeleiden van met name de zwemmers.  Dat zal weinig mensen verbazen, gelet op mijn achtergrond en het feit dat ik dat ook voor de 1 e versie Invictus Games al had gedaan.  Ook op het gebied van aanschaf van materiaal en afspraken daaromtrent met leveranciers waren redelijk tijdrovende zaken. Tussendoor het maken van individuele schema’s en persoonlijke begeleiding, maken het tot een prachtig geheel. Om nog maar te zwijgen over alle kippenvel momenten tijdens de wedstrijden. Heel veel verschillende app groepen zijn er aangemaakt en die zijn heeeel veel gebruikt, zelfs voor een digibeet als ik zelf ben, een zegen!

Het evenement zelf heeft u zoals gezegd in het begin, volop kunnen volgen op allerlei verschillende media. De unieke samenwerking met communicanten Annemiek Langius en Leo de Haan, Marius Maurits van de Telegraaf samen met Quang Do, maakten het tot een waar feest. Kijkt u gerust alles nog eens rustig na op Facebook onder Dutch Invictus Games en geniet van alle mooie filmpjes.  Tot slot was alle aandacht van onze Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp, samen met C DGO bgen Johan de Graaf en ook bgen Kees Mathijssen hartverwarmend te noemen. Onze CDS was niet alleen bij Centrale Trainingen aanwezig, maar ook kwam hij naar Orlando om de ploeg te steunen. Na terugkomst mochten we op bezoek bij minister-president Mark Rutte. Aandacht voldoende dus, en heel mooi om op terug te kijken.

Evaluatie

18 juni aanstaande gaan we het geheel met de ploeg evalueren, daarvoor hebben we als begeleidingsteam de koppen ook al bij elkaar gestoken, hier doet de datumprikker zijn werk prima.

Die evaluatie van deze tweede editie is ook direct een mooie opstap naar de volgende versie, volgend jaar in Toronto, Canada. Afhankelijk van het tijdstip van publicatie van dit artikel, kunt u waarschijnlijk ons team ook nog zien tijdens het defilé op de Veteranendag van 25 juni aanstaande.

Gelukkig staan er voldoende mensen ‘ in de rij’  om dit prachtige team te ondersteunen, voorlopig is de samenstelling echter prima in orde en zullen er weinig mutaties plaatsvinden. U bent natuurlijk van harte welkom om in het nieuwe seizoen een kijkje te komen nemen. De volgende Games staan gepland in september 2017.