Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


LO&SPORT TOURSPEL 2017
Door Paul Lindeboom

......De groepswinnaars uit Ermelo 2016.....

Het zal ergens halverwege de jaren ’70 geweest zijn. Mijn vader was in de zomerstop van het voetballen, de primaire sport in huize Lindeboom, gematigd fanatiek met het volgen van de Tour de France, slechts de bergetappes waren interessant. Dat veranderde als donderslag bij heldere hemel toen na de gloriejaren van Eddy Merckx het tijdperk TI Raleigh aanbrak.

Sportminnend Nederland had niet meer alleen maar Feyenoord en Ajax om trots op te zijn, de mannen van de Postbrigade (genoemd naar ploegleider Peter Post) kluisterden half Nederland aan het kassie, dus ook mijn vader keek toen ineens ook naar de vlakke etappes en stak mij aan met zijn gejuich. Ook ik keek vanaf dat moment naar Jan Raas, Henk Lubberding en Gerrie Knetemann. De radio mocht onder het eten nooit hard staan, maar tijdens de Kneet-story ging de speaker harder en zaten we met stille kauwspieren naar het sappige en van humor doordrenkte Amsterdamse dialect van stratenmaker Knetemann te luisteren, en pas na diens 5 minuten durende terugblik werd de maaltijd voortgezet.


1978 en 1979. Vakantiewerk. ’s Ochtends parketvloeren schuren en in de was zetten, ’s middags toch weer naar school maar dan anders. Alle schoolbanken en –stoelen moesten met een plamuurmes aangevallen worden om kauwgom te verwijderen. Normaliter een zaaddodend klusje, maar voor mij het hoogtepunt van de dag want Radio Tour de France klonk uit de speakers van vaste medewerker Rinus. Wat later Jack van Gelder voor het voetbal en Mart Smeets voor het basketbal zou gaan betekenen, was in deze jaren Theo Koomen voor het wielrennen. Legendarisch zoals hij vanaf de motor het gebrek aan beelden teniet deed, en zelfs overbodig maakte. Kan mij nog een bergetappe herinneren waarin speekselspattende zinnen over een demarrage van Hennie Kuiper vlak onder de top, die zich daarna als een steenarend in de afdaling stortte ’s avonds in de samenvatting ineens een rustig versnellende Kuiper te zien gaf die vooraan de groep een krantje wilde aanpakken voor onder zijn shirt.

Kan de Tourbeleving nog fanatieker? Ja, zeker. We belanden richting het einde van de jaren ’80. Nederland domineert ineens in de bergen. De blonde manen van Gert-Jan Theunisse en de lange stelten van Steven Rooks zorgen voor de eerste keren dat Dutchies uit de Lage Landen een bergklassement in de Alpen winnen. Geen tulpenbollen maar een heuse bollentrui om het lijf van een PDM-renner. Nieuwe helden die na het winnen van de gele trui van Zoetemelk in 1980 ook nog eens hoog scoren in het algemeen klassement. Vanaf dat jaar zag je mij met gevaar voor eigen leven alle kruisingen in Amersfoort oversteken in een poging zo snel mogelijk thuis te zijn om de finale op de tv te kunnen bekijken. (Theo Koomen was inmiddels veel te vroeg overleden.)


Alle jaren hierna werd het alleen maar erger. Deze drie weken loop ik altijd in een geel t-shirt – gek genoeg is dat nog nooit ook maar iemand opgevallen -, spendeer ik heel wat uurtjes van mijn verlofkaart voor de echte bergetappes en vrees ik dat door de lichting onder aanvoering van Tom Dumoulin alleen maar erger zal worden. En ik doe natuurlijk al een jaar of twintig aan Tourspelletjes mee, waarbij ik regelmatig etappewinnaars vervloekt heb omdat zij mijn nummer twee van kostbare punten hebben afgehouden en extra zweetvoeten kreeg als een van ‘mijn’ renners op kop lag. Nagelbijtende spanning….

…. en een jaar lang frustratie. Denk dat ik het meeste weet van het hedendaagse wielrennen en ving bij ons eerste LO&Sport Tourspel vorig jaar toch bot. Tim Hendrickx, die verdacht veel lijkt op Bert Wagendorp, de auteur van Ventoux, ging er met het speciale militaire wielershirt vandoor en i.p.v. de samenbundeling van krachten op de Staf mocht de LO&Sportgroep GSK uit Ermelo met de allereerste wisseltrofee pronken.

Tim Hendrickx


Ondanks die tegenslagen was het Tourspel wel een succesvolle eerste editie en zijn er al meerdere geluiden opgevangen vanuit het land die een hoge animo verraadt. Kortom, de hoogste tijd om de tweede editie te lanceren middels deze link. Je kunt je naam nu al invoeren en je favoriete renners later toevoegen maar uiterlijk op zaterdag 01 juli voor 12:00 uur.

Welke prijzen er dit jaar te verdienen zijn, lees je in een later bericht. Als je vooraf de spelregels wil lezen, klik dan hier.

Publicatiedatum: 09 juli 2017