Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

HET LO&SPORT TOURSPEL 2018
LE SPECTACLE DU LOSPORT

Door: Paul Lindeboom
De LO&Sport Wisselbokaal, staat nu nog op de LTK in

Het in 2016 voorzichtig gestartte initiatief van de stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport kende vorig jaar bijna een verdubbeling in het deelnemersaantal en vorige week kwamen er in de mailbox al meerdere berichten binnen over het LO&Sport Tourspel, waardoor de voortekenen voor een recorddeelname gunstig zijn. Speciale individuele prijzen - actie-aquarellen gemaakt door oud-collega Jos Antens - moeten voor het spreekwoordelijke extra duwtje in de rug zorgen (fysiek is het in de Tour niet toegestaan). Wat ongewijzigd zal blijven: het LO&Sport Tourspel wordt een strijd tussen actief dienend personeel en oud-werknemers van de LO&Sportorganisatie, vrienden van de sport, jong en oud, burgers en militairen, mannen en vrouwen. En uiteraard die mooie Wisselbokaal voor het groepsklassement, die momenteel nog staat te pronken bij de LO&Sportgroep Lkol Tonnetkazerne in 't Harde.

Vandaag zit de redactie nog na te trillen van de ongemeen spannende en verrassende ontknoping in de Giro. Froome reed vanmiddag in het roze leidertricot Rome binnen, terwijl hij vier, vijf dagen daarvoor nog leek afgeschreven en leider Simon Yates niet te kloppen leek.
Wat in die drie weken mooie topsport wel bleek, is dat de Sky-formatie niet meer de suprematie van de vorige jaren heeft en de strijd om 'le jaune tricot' volledig open lijkt te zijn en er bijzonder veel kanshebbers zijn. Zeker door het ultrasterke Movistar (met in de gelederen liefst drie potentiële eindwinnaars (Valverde, Landa en Quintana), en het in de Giro dominante Mitchelton-Scott, een team dat het hele voorjaar al ijzersterk koerst. En dan hebben we ook Nibali, Dumoulin, het sterke Astana-collectief, Mollema en de vorig jaar zo zwaar gecrashte Ritchie Porte ook nog die zichzelf rijk rekenen voor de hoogste podiumplek.

Vallen, het hoort erbij en heeft invloed op het Tourspel

En dat is dan slechts de strijd om het geel, in je lijst die 21 etappes lang elke dag actief is, moet je ook nog de mannen voor het groen (spinters), de bollen (klimmers) en wit (jonkies t/m 25 jaar). Ook daarvoor kun je punten verdienen. Op de website van www.tourploeg.nl lees je daar echter alles over, zodat je beslagen ten ijs kunt komen. Maar om dat allemaal te kunnen lezen, moet je je eerst aanmelden bij het LO&Sport Tourspel.

Eenvoudige opzet
De opzet van het spel is eenvoudig. Voor zaterdag 07 juli 12:00 uur selecteer je 12 namen van renners die elke etappe punten kunnen scoren als ze in de daguitslag bij de eerste 10 eindigen en/of in het tussenklassement in de gele, groene, bollen of witte trui rijden. De meeste punten scoor je natuurlijk bij het opmaken van de vier eindklassementen, waarbij uiteraard de te verdienen punten in het algemeen klassement hoger zijn dan die van het sprintersklassement. De gele trui is nu eenmaal vele malen belangrijker dan de groene, maar met flink wat vlakke etappes voor de kiezen mogen de sprinters niet ontbreken.

De eerste winnaars in 2016: de GSK. Chiel Bakker en John de Graaf zitten inmiddels op de BHK (nieuwe kanshebbers)

Wisselbokaal
Het LO&Sport Tourspel is in 2016 begonnen als groepsspel. De beste drie indiduele scores van een sportgroep worden bij elkaar opgeteld en bepalen de hoogte in het klassement. Zaak dus om je collega's te enthousiasmeren.

Met de winst in 2016 van de LO&Sportgroep in Ermelo en in 2017 die in 't Harde, zou je denken dat deze Wisselbokaal na de zomer in een sporthal komt te staan. Niets is minder waar, want de stafsecties in geb Y zijn over het algemeen ouder en hebben meer wijsheid in pacht. Er staan ook steeds meer racefietsen in geb Y, de kans op winst door stafneuzen is nog nooit zo groot geweest.

Wie nog ouder zijn: de oud-gedienden. Heel veel tijd om alle live-uitzendingen te bekijken, nog meer kennis van zaken en nog meer wijsheid, ondanks dat de hoeveelheid actieve hersencellen minder aan het worden is. En aangezien Ruud Raijer vorig jaar met FLO is gegaan, beide jaren bereikte hij een zeer hoge individuele klassering, is de kans dat de Wisselbokaal in de Traditiekamer gaat glimmen nog nooit zo groot geweest.

Te bezichtigen in Breda (KMA)


Individuele prijzen
Wauw! Een actie-aquarel van je persoonlijke Tourheld painted by Jos Antens! Nummer 1 van het individuele klassement krijgt een aquarel ter waarde van 75 euro, nummer 2 een iets minder grote maar nog wel met de best hoge waarde van 50 euro en nummer 3 krijgt de minst grote (van 25 euro), maar nog steeds wel een collectors item. De kunsten van Jos, voormalig collega bij de LO&Sportgroep in Roosendaal, zijn inmiddels genoegzaam bekend, zeker nadat hij het Fit for Action schilderij geschilderd had. En in de burelen van de KMA in Breda hangt ook al een (iets minder mooi) LO&Sport-schilderij.
Oh, jij bent een van die weinige die Jos' aquarellen niet kent? Klik dan op de website www.josantens.nl en je krijgt een indruk van zijn capaciteiten.
Oh ja, in de entree en het trapgat van de LO&Sportgroep EVN hangen natuurlijk de allereerste JosAntensLO&Sport-schilderijen.

Drie keer is scheepsrecht
Mocht je het hierboven tweemaal gemist hebben, hier kun je je aanmelden voor het LO&Sport Tourspel 2018. Vermeld s.v.p. gewoon je eigen naam, nickname's zijn hartstikke geinig maar de beheerders van het Toerploeg.nl hanteren strikte privacyregels en ik krijg dus geen mailadres. Als ik niet weet wie je bent, en geen contact kan opnemen, resteert mij geen ander middel dan je voor zaterdag 07 juli 12:00 uur keihard uit ons spel te verwijderen. Wel lekker, maar niet de bedoeling.

Succes met het LO&Sport Tourspel 2018, dat mogelijk is gemaakt door de stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport!

Publicatiedatum: 27 mei 2018